Σάββας Ξηρός: Ας βάλουν άρματα γύρω – γύρω από το σπίτι μου

«Αν μου πουν να βγαίνω με βραχιολάκι, δεν θα βγω, δεν θα το δεχτώ, εδώ θα μείνω»

Για την αίτηση αποφυλάκισης που έχει καταθέσει αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στο κελί του μίλησε ο Σάββας Ξηρός.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» και σε σχετική ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από συγγενείς των θυμάτων της 17 Νοέμβρη ανέφερε:

«Προφανώς αυτοί θα πρέπει να μάθουν κάποια πράγματα για το νομικό πολιτισμό. Εγώ κατανοώ κάποια πράγματα έχω ήδη απευθύνει μια δήλωση αλλά το θέμα το νομικό είναι άλλο ζήτημα τελείως διαφορετικό.

Το θέμα της συγγνώμης είναι πολύ προσωπικό, έχω ζητήσει από το 2013. Πρέπει και η άλλη πλευρά να μάθει να συγχωρεί. Η συγγνώμη σε ένα πάνελ έγινε δεκτή μόνο από την Ντόρα Μπακογιάννη, είπε δεκτή η συγγνώμη για το προσωπικό».

Σχετικά με τις άδειες που λαμβάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας σχολίασε: «Η 17 Νοέμβρη δεν υπάρχει. Έχει τελειώσει οριστικά διαπαντός. Δεν μπορείς να πεις ότι εγώ είμαι μέλος σε μια οργάνωση. Είμαι κρατούμενος εδώ πέρα, εκτίω κάποια ποινή και δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κάποια διάκριση».

Στο αν έχει σχέσεις σήμερα με τον πρώην σύντροφό του ανέφερε «οι σχέσεις αλλάζουν, τα συναισθήματα παραμένουν».

Ο Σάββας Ξηρός ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος ότι τελικά θα γίνει δεκτή η αίτησή του.

«Έχω κάνει άλλες έξι αιτήσεις για αποφυλάκιση για ανήκεστη βλάβη, αλλά έχουν απορριφθεί. Τώρα έχω κάνει τα 16 χρόνια, για εμένα είναι 32 και τυπικά έχω 27 χρόνια, δηλαδή αυτά που προβλέπει ο νόμος Παρασκευόπουλου, τα έχω κάνει τριπλάσια. Το πώς μεταχειρίζεται τους νόμους η δικαιοσύνη, τους ξέρουμε όλοι. Αν εφαρμοστεί ο νόμος θα βγω, αλλά πιο πολλές πιθανότητες για εμάς τους φτωχούς είναι να κερδίσουμε την ρουλέτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την δικαιοσύνη είπε, «δεν αισθάνομαι αδικημένος, ξέρω ποιος είναι ο ρόλος της. Ξέρω ότι τον εφαρμόζει αλα καρτ. Αν είχα κάνει καριέρα και είχα λεφτά, θα είχα άλλη αντιμετώπιση».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης του ξεκαθάρισε ότι: «Αν μου πουν να βγαίνω με βραχιολάκι, δεν θα βγω, δεν θα το δεχτώ, εδώ θα μείνω».

«Mε το βραχιολάκι δεν βγαίνεις, μπαίνεις. Μπαίνεις στην επίβλεψη μιας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για εγκλήματα. Θέλετε εσείς να σας βάλουν κάτω και να σας μαρκάρουν; Ας βάλουν περιορισμό κατοίκων, ας βάλουν άρματα γύρω – γύρω από το σπίτι», ανέφερε.

Όπως είπε το βραχιολάκι, είναι ο τρόπος που σκλαβώνουν σιγά – σιγά την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «όταν κάποιος κρατούμενος δεν μπορεί να βάλει βραχιολάκι για λόγους υγείας, ο νόμος κάτι πρέπει να προβλέψει».

Σχετικά με την φυλάκισή του, είπε «υπάρχει μια ανομία, αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα συγγνώμη, όχι πολιτική. Το έχω αποδεχτεί για αυτό είμαι εδώ αδιαμαρτύρητα, ξέρω γιατί είμαι εδώ μέσα.. δικαιούμουν εδώ και 13 χρόνια να κάνω αίτηση και δεν έκανα. Αν δεν έλεγα για τα βασανιστήρια στον Ευαγγελισμό θα παρακολουθούσα τα δικαστήρια από το σπίτι μου».

Για την ζωή στο κελί, ανέφερε ότι έχει τον μεγάλο αδερφό του εκεί και τον βοηθά.

Παράλληλα ο Σάββας Ξηρός, χαρακτήρισε «ανθρωποφαγία», την αντιμετώπιση που είχε αυτός και η οικογένειά του το 2002 από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Σχετικά με το τι θα κάνει εάν βγει από την φυλακή, ανέφερε: «Η ζωή είναι μπροστά και η επιβίωση είναι μπροστά. Αν βγω, θα πάω στο χωριό».

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις. Αν δεν βρεθεί κάποιος πολιτικός φορέας αξιόπιστος, θα πάμε στον γκρεμό», σχολίασε.

Για το αν δικαιολογεί την χρήση βίας ως αντίδραση, είπε: «όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, η βία προπορεύεται της βούλησης του ανθρώπου».