Προσχέδιο προϋπολογισμού με δυο σενάρια για τις συντάξεις θα σταλεί στις Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θα περιμένουν να δουν τα ελληνικά επιχειρήματα για να πουν την τελευταία λέξη

Προσχέδιο προϋπολογισμού και με τα δυο σενάρια για τις συντάξεις στέλνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο έδιναν την εικόνα ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί στη Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, χθες το απόγευμα η εικόνα αυτή άλλαξε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το σχέδιο που θα πάρουν οι Βρυξέλλες περιλαμβάνει και τα δυο εναλλακτικά σενάρια για τις συντάξεις, όπως αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θα περιμένουν να δουν το ελληνικό σχέδιο του προϋπολογισμού για να πουν την τελευταία λέξη για το μαχαίρι στις συντάξεις ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, στη σκιά της κρίσης στην Ιταλία και των αναταράξεων σε Χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων.

Βέβαια,η ελληνική πλευρά έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, επιδιώκει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις με πρώτους τους Γερμανούς να επιμείνουν στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα φθάσει σήμερα στις Βρυξέλλες όπως και στο προσχέδιο που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου θα διατυπώνεται το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξέων με βασικό επιχείρημα ότι τα νούμερα βγαίνουν. Το σχέδιο θα ενσωματώνει και τα δυο σενάρια:
Στο βασικό σενάριο, οι συντάξεις κόβονται και ταυτόχρονα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αντίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα, με όρους ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ.
Στο εναλλακτικό σενάριο, διατυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα σε 3,56% του ΑΕΠ το 2019.

Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει τα στοιχεία, θα συντάξει έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις της. Στη συνέχεια, το μαχαίρι στις συντάξεις θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν με τους δανειστές οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου. Ακολουθεί στα τέλη Οκτωβρίου η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurorgroup της 5ης Νοεμβρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις διαθέσεις αλλά και τις τυχόν ενστάσεις των εταίρων για το θέμα.