Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πλήρης ακοινωνησία με το Φανάρι που αποφάσισε η Μόσχα

Και την Ελλάδα συμπαρασύρει, έστω κατά ένα μέρος, η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνο, αφού ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής επικράτειας της Εκκλησίας της Ελλάδος ανήκει πνευματικά απ´ευθείας στο Φανάρι.

Συγκεκριμένα, σε καθεστώς ακοινωνησίας με την Μόσχα θα βρεθούν μοιραία η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία είναι συνδεδεμένη άμεσα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην ίδια δοκιμασία θα βρεθούν οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν έχει γίνει γνωστό πια στάση θα τηρήσει η Μόσχα με το Άγιο Όρος.

Άγνωστο παραμένει και το αν η διακοπή κοινωνίας που αποφάσισε η Ρωσική Εκκλησία θα επηρεάσει και τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», δηλαδή τις Μητροπόλεις της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου. Ως γνωστόν οι Μητροπόλεις αυτές υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και οι Μητροπολίτες τους μνημονεύουν καθηκόντως και κανονικώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Σημειώνεται πως η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι η μόνη Εκκλησία εκ των Ορθοδόξων η οποία επηρεάζεται με τέτοιο τρόπο από αυτήν την ακραία στάση του Πατριαρχείου της Ρωσίας αφού η μισή και πλέον επικράτεια της Ελλάδος ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το θέμα είναι αν η Ρωσία βάλει μέσα στο καθεστώς αυτό της ακοινωνησίας και την Ελλάδα, έστω στο βαθμό που την αφορά ή την εξαιρέσει.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, που απασχολεί αυτή την ώρα περισσότερο τους θερμόαιμους της Μόσχας, γι αυτή την αψυχολόγητη και ακραία απόφαση που έλαβαν και επέβαλαν στην Εκκλησία τους, είναι το αν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα των Ρώσων υπακούσει τελικώς στα κελεύσματα της Εκκλησίας του και αν ακολουθήσει κατά γράμμα την απόφαση αυτή.

Σε περίπτωση που ο ρωσικός λαός την αγνοήσει- πράγμα πολύ πιθανό-τότε έχασε κατά κράτος η Εκκλησία της Μόσχας γεγονός που θα την οδηγήσει στην απομόνωση και στην πλήρη αναδίπλωση.