Δίωξη σε βάρος Βορειοκορεάτη χάκερ για επιθέσεις σε όλο τον κόσμο

Κυρώσεις σε βάρος ενός Βορειοκορεάτη προγραμματιστή και της εταιρείας για την οποία εργαζόταν επέβαλε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για την παγκόσμια επίθεση με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry το 2017 και για την κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία Sony Corp το 2014.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον Παρκ Τζιν Κίοκ και την εταιρεία Chosun Expo Joint Venture ότι εμπλέκονται σε κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συνδέονται με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι είχαν εμπλακεί σε «δραστηριότητες υπονόμευσης της κυβερνοασφάλειας μέσω της χρήσης των δικτύων ή συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών εναντίον στόχων εκτός της Βόρειας Κορέας και εκ μέρους της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας και του Εργατικού Κόμματος Κορέας».

Παράλληλα με τις κυρώσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε δίωξη στον Παρκ για την επίθεση στη Sony αλλά και για μία άλλη επίθεση, εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας. Φέρεται επίσης να εμπλέκεται σε άλλη μια υπόθεση, σε μια επίθεση στην Τράπεζα του Μπαγκλαντές το 2016.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται και περιλαμβάνει και τη δραστηριότητα του Παρκ μέχρι και το 2018.