Οικονομικός «σεισμός» στην Τουρκία: Η χρεοκοπία της Türk Telekom οδηγεί σε απόγνωση τον Ερντογάν

«Γκρεμίζεται συθέμελα» η τουρκική οικονομία - Σε περιδίνηση η λίρα - JP Morgan: Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 179 δισ. δολάρια μέσα σε 11 μήνες - Προειδοποιήσεις του οίκου Fitch για τον κίνδυνο κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στη γείτονα χώρα
Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της είδησης ότι ο τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» της γείτονος, η Türk Telekom, τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας, λόγω αδυναμίας στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 4,7 δισ. δολάρια.


Σημειώνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε ποσοστό άνω του 40% μέσα στο 2018, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως μια η εξέλιξη αυτή ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έσκασε σα «βόμβα» στην Άγκυρα, με το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας να αποφασίζει άρον - άρον την Τετάρτη (29/08) τη μεταβίβαση του 55% των μετοχών της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Ενδεικτικά, η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.
«Καμπανάκι» από JP Morgan, Morgan Stanley και Fitch

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημείωσε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η Τουρκία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 179 δισ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σε έκθεσή του στις 30/08 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του ΣΚΑΪ: