Ευρωπαϊκό «χτύπημα» στη Harley-Davidson

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε η Cecilia Malmstrom, Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου. Ο Τραμπ είχε ήδη επιβάλλει δασμούς 25% στο ευρωπαϊκό ατσάλι και 10% στο αλουμίνιο από την 1η Ιουνίου. Η Ευρώπη έπρεπε να αντιδράσει στον αμερικάνικο προστατευτισμό και την παράβαση των εμπορικών κανόνων.

Και έτσι από σήμερα ορισμένα αμερικάνικα αγαθά υπόκεινται σε πρόσθετους δασμούς εισαγωγής στην Ευρώπη, συνολικού ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ. Οι δασμοί αφορούν εμβληματικά προϊόντα όπως τα μπλου-τζιν, το μπέρμπον (αμερικάνικο ουίσκι) και τις μοτοσυκλέτες, δηλαδή τις Harley-Davidson και Indian –μαζί με πολλά άλλα, από κανό και νιπτήρες ως τα κράνμπερι.

Σε ότι αφορά τις μοτοσυκλέτες οι δασμοί αφορούν όσες διαθέτουν κινητήρα 500 κυβικών και άνω. Αυτό σημαίνει πως δεν επηρεάζουν την τιμή των ηλεκτρικών Zero Motorcycles.

Πιο ειδικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε δασμούς 25% σε προϊόντα που εμπίπτουν στις διατάξεις των κωδικών HS 87114000 και 87115000 του Εναρμονισμένου Συστήματος Περιγραφής και Κωδικοποίησης Εμπορευμάτων.

Στον κωδικό 87114000 περιλαμβάνονται οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα με εμβολοφόρο κινητήρα εσωτερικής καύσης και συνολική χωρητικότητα κυλίνδρου(ων) > 500κ.εκ. αλλά <= 800κ.εκ.

Στον κωδικό 87115000 π περιλαμβάνονται οι μοτοσυκλέτες και τα μοτοποδήλατα με εμβολοφόρο κινητήρα εσωτερικής καύσης και συνολική χωρητικότητα κυλίνδρου(ων) > 800κ.εκ. Οι δασμοί πλήττουν πολύ περισσότερο την Harley-Davidson παρά τη μικρότερη Indian Motorcycle Co.

Η Harley-Davidson πουλά στην Ευρώπη περίπου 40.000 μοτοσυκλέτες τον χρόνο. Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις της έχουν μειωθεί στις 148.000 μοτοσυκλέτες ετησίως, ενώ ειδικά φέτος κατά το Α' τρίμηνο οι πωλήσεις της σημείωσαν μετεωρική πτώση 12% --από 33.316 μονάδες πέρυσι σε 29.3091.

Στην Ευρώπη αντίθετα η τάση ήταν ανοδική με αύξηση 6,8% (από 10.167 πέρυσι σε 10.862 φέτος). Φέτος μέχρι και την επιβολή των δασμών η ΕΕ αντιπροσώπευε το 21,26% των πωλήσεων της Harley-Davidson.

Οι δασμοί λοιπόν πονάνε διπλά την αμερικάνικη φίρμα που πόνταρε στην αύξηση των διεθνών πωλήσεών της για να ισοφαρίσει τις εντός έδρας απώλειες. Ήδη από αρχές Γενάρη η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι δασμοί του Τραμπ σε ευρωπαϊκό ατσάλι και αλουμίνιο το επιβαρύνουν κατά πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Η μετοχή της Harley-Davidson από την αρχή της χρονιάς έχει κατακρημνιστεί κατά 21,2 %. Από την 1η Ιουνίου οπότε εφαρμόστηκαν οι αμερικάνικοι δασμοί, η μετοχή της έχει χάσει 2,3%.

Οι ευρωπαϊκοί δασμοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να πλήττουν προϊόντα που παράγονται σε πολιτείες κρίσιμες για τον Τραμπ και τους συμμάχους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η Harley για παράδειγμα έχει έδρα το Μιλγουόκι, όπου εκλέγεται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικάνικης Βουλής Πολ Ράιαν.

Όσο για την Indian, οι δασμοί την αφήνουν σχεδόν τελείως αδιάφορη. Ακόμη παλεύει να στήσει το δίκτυό της στις ΗΠΑ όπου επικεντρώνονται κυρίως οι πωλήσεις της.