Ιερωμένοι προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει για την τύχη των ταυτοτήτων νέου τύπου οι οποίες θα τεθούν σε κυκλοφορία μετά την προσφυγή που κατέθεσαν τέσσερις ιερωμένοι, η «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόροι.
Στην προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης που ανάβει το «πράσινο φως» στις νέες αστυνομικές ταυτότητες που περιέχουν «RFID chip» το οποίο θα καταγράφει προσωπικά στοιχεία του κατόχου τους μεταξύ των οποίων μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά) κ.α. επισημαίνοντας πως δεν προβλέπονται εναλλακτικά μέτρα-λύση για τους αντιρρησίες λόγω θρησκευτικής συνείδησης.

Όπως αναφέρουν, ο νέος τύπος ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε σειρά Συνταγματικών διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Υπογραμμίζουν δε ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, τονίζουν πως το τσιπάκι θα δείχνει διαρκώς την ακριβή γεωγραφική θέση του πολίτη.

Μάλιστα, στην προσφυγή γίνεται αναφορά στο κείμενο του Αγίου Παισίου: «Τα σημεία των καιρών» στο οποίο, όπως υπογραμμίζουν , όλα αυτά είχαν προβλεφθεί προσθέτοντας ότι έχουν συγκεντρωθεί τρία εκατομμύρια υπογραφές Ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι καταδικάζουν την ηλεκτρονική ταυτότητα.