Χόλντεν: Όταν ο Αντετοκούνμπο ήταν 13 χρονών δεν του έδινε κανείς σημασία

Η «Hala Pionir» μπορεί να μην ήταν γεμάτη από φιλάθλους, αλλά είχε δεκάδες σκάουτερς του ΝΒΑ και ατζέντηδες. Τα ταλέντα της Ευρώπης και της Ασίας έπαιζαν στο παρκέ και από μία γωνία τα παρακολουθούσε ο Τζέι Αρ Χόλντεν. Με την ιδιότητα του σκάουτερ των Ντιτρόιτ Πίστονς ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δέχτηκε να μιλήσει στο gazzetta.gr.


Τζέι Αρ, ποιο Final 4 προτιμάς; Σαν παίκτης ή σαν σκάουτερ;

Σαν παίκτης. Αισθανόμασταν περισσότερη πίεση βέβαια, αλλά διασκεδάζαμε κιόλας. Είμαι σε θέση να καταλάβω τους παίκτες και τους προπονητές των 4 ομάδων που έπαιξαν στους ημιτελικούς. Και αυτούς που νίκησαν και αυτούς που ηττήθηκαν, αλλά σε λίγο καιρό θα καταλάβουν πόσο σημαντικές μέρες για την καριέρα τους είναι αυτό το τριήμερο.

Οπότε μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει μετά τον χαμένο ημιτελικό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας;
Σίγουρα. Θα σου πω κάτι. Τη μεγαλύτερη πίεση στους παίκτες τη βάζουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Κανείς δε θέλει να φτάνει τόσο κοντά και να μην τα καταφέρνει. Θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε χρόνο να χάνω και να προσπαθώ να το διαχειριστώ και να μην τα καταφέρνω. Πάντως είναι σημαντικό που είσαι εδώ και διεκδικείς το τρόπαιο ενώ άλλες 12 ομάδες της Eiroleague δεν τα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Και σε ρωτάω… Προτιμάς να χάσεις σε Final 4 ή προτιμάς να χάσεις και να αποκλειστείς πριν από το Final 4; Φυσικά το πρώτο. Κάποιος νικάει, κάποιος χάνει. Παιχνίδι είναι. Η Ρεάλ έπαιξε καλύτερα και πανηγύρισε. Το ίδιο κι η Φενέρ παρά το γεγονός ότι η Ζαλγκίρις την ταλαιπώρησε αρκετά. Η Ζαλγκίρις παίζει με την ψυχή κάτι που της έχει διδάξει ο προπονητής της,

Στον τελικό τι πιστεύεις θα γίνει;
Δεν έχω ιδέα. Θα είναι σίγουρα καλό παιχνίδι. Όταν έρχομαι σε Final 4 υποστηρίζω την ΤΣΣΚΑ, αλλά μου αρέσει περισσότερο να παρακολουθώ τους παίκτες που δίνουν τα πάντα. Προσωπικά θέλω ο κάθε παίκτης να παίξει καλά. Δεν είμαι με τις ομάδες, είμαι με τους παίκτες. Έχουν πίεση, αλλά στο τέλος η ομάδα της οποία οι παίκτες θα παίξουν καλύτερα θα νικήσει. Δεν είναι ωραίο να υποστηρίζεις μία ομάδα γιατί τότε θα εύχεσαι οι παίκτες της αντίπαλης να μην παίξουν καλά.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι σκάουτερ και να πρέπει να βρεις τον επόμενο Παπαλουκά, τον επόμενο Λάνγκτον, τον επόμενο Χόλντεν;

Μου αρέσει πολύ. Κοίτα όταν βλέπεις παιδιά 15 ετών να παίζουν δεν έχεις ιδέα τι μπορούν να καταφέρουν στο μέλλον, δεν ξέρεις αν θα δουλέψει σκληρά στη συνέχεια ή όχι. Πιθανότατα να υπάρχει εδώ ένα παιδί τώρα που απλά νομίζεις ότι είναι ένας απλά καλός παίκτης και σε λίγα χρόνια θα είναι ο κορυφαίος της ομάδας του στην Euroleague. Εσείς έχετε το κλασικό παράδειγμα του Αντετοκούνμπο. Όταν ήταν 13 ετών κανείς δεν του έδινε σημασία και τώρα είναι All Star παίκτης και μέσα στους καλύτερους του ΝΒΑ. Όποιος λοιπόν ισχυρίζεται πως ξεχώρισε κάποιον από τα 14 του χρόνια και ήταν σίγουρος πως θα κάνει καριέρα, μάλλον λέει ψέματα. Το μπάσκετ πάντως εξελίσσεται και υπάρχουν πολλά 15άχρονα παιδιά που γνωρίζουν άριστα τις βασικές αρχές του μπάσκετ.

Αφού αναφερθήκαμε στον Αντετοκούνμπο, ποια είναι η άποψή σου για αυτόν;

Ξέρω πως ο κόσμος ασχολείται συνέχεια μαζί του και πόσο εκπληκτικός παίκτης με χαρίσματα και ικανότητες, αλλά εμένα με εντυπωσιάζει κάτι άλλο. Δεν τον έχω δει μία φορά να μη δίνει τα πάντα, να μη αφήνει την καρδιά του στο παρκέ. Είναι τόσο ανταγωνιστικός όσο ελάχιστοι. Δε θα αναρωτηθείς ποτέ αν τα έχει δώσει όλα. Θα συνεχίσει να βελτιώνεται, θα συνεχίσει να παίζει σε playoffs και ελπίζω μία μέρα να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Μαθαίνεις τα νέα της ΑΕΚ;

Βέβαια. Ξέρω πώς πήρε το Κύπελλο νικώντας Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό ενώ πριν λίγες μέρες κατέκτησε και την ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA. Χαίρομαι πολύ για αυτούς. Την ΑΕΚ την έχω στην καρδιά μου.

Πηγή: gazzetta.gr