Ξεκινά η ανέλκυση του μοιραίου Mirage από τον βυθό

«Φως» στα αίτια της τραγωδίας στη Σκύρο θα ρίξει σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών που αναμένεται να αναχωρήσει εντός ολίγων ωρών από την Κρήτη για τη θαλάσσια περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο ήρωας Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος.

Μια ακόμα δύσκολη αποστολή καλούνται να φέρουν τις πέρας οι ερευνητές και τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που εδρεύει στην Κρήτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταδίδει το ekriti.gr, σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ πρόκειται να αποπλεύσει από την Κρήτη τις επόμενες ώρες με τελικό προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου και το σημείο που έπεσε το Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας. Εκεί δηλαδή όπου έχασε την ζωή του ο ήρωας σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ekriti.gr, αυτή την ώρα καθορίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιχείρησης, καθώς η Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα επιχειρήσει να «πάρει απαντήσεις» για τα αίτια που οδήγησαν στην αεροπορική τραγωδία και στην απώλεια ενός έμπειρου αεροπόρου, αλλά και ενός εκ των δύο πιο σύγχρονων τύπων μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει στο οπλοστάσιό της.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχείρηση αναμένεται με αγωνία από τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης που έχει συσταθεί από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, προκειμένου οι Αξιωματικοί της ΠΑ να έχουν στα χέρια τους κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Και τι περισσότερο από το ίδιο το αεροσκάφος, το οποίο (το μεγαλύτερο τμήμα του) βρίσκεται σε βάθος 800 μέτρων ενώ κομμάτια του έχουν «απλωθεί» σε μια ακτίνα που υπολογίζεται στα 400 μέτρα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και σε αυτή την αποστολή, οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ θα χρησιμοποιήσουν τα ηχοβολιστικά και τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που διαθέτουν προκειμένου να φτάσουν στο μαχητικό, να το καταγράψουν και στη συνέχεια – αν είναι εφικτό - να το ανελκύσουν. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, ωστόσο το εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο προσωπικό του σκάφους εγγυάται ουσιαστικά το ίδιο το αποτέλεσμα, το οποίο είναι και ένα μεγάλο «στοίχημα» για όλους τους συμμετέχοντες.