Αυτοί είναι οι πρώτοι γιατροί που πιάστηκαν με «μίζα» από τη Novartis

Περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία.To “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών που ταυτοποίησε η εισαγγελική έρευνα με τις μίζες της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2016 από την τότε Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη.

Μέχρι σήμερα η έρευνα έχει ταυτοποιήσει περισσότερες από 600 περιπτώσεις γιατρών που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι.

Μεταξύ των επιστημόνων που εμφανίζονται να έχουν αθέμιτες δοσοληψίες με την εταιρεία είναι:
Καθηγητής ιατρικής έλαβε περίπου 75.000 ευρώ από το 2006 και εντεύθεν. Πρόκειται για εξέχον πρόσωπο στο χώρο της Πανεπιστημιακής κοινότητας με μακρά καριέρα, που παρά το βαρύ βιογραφικό του δεν είπε “όχι” στη μίζα που ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τις 10.000 ευρώ ετησίως.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα ενός αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, επίσης με σπουδαία καριέρα, ο οποίος έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό άνω των 60.000 ευρώ.
Τα τραπεζικά εμβάσματα εμφανίζουν παθολόγο από το Λαύριο να εισέπραξε, από τον ελβετικό λογαριασμό της Novartis, ποσό που αγγίζει τις 70.000 ευρώ.
Καρδιολόγος από την Καλαμαριά κατάφερε ακολουθώντας την ίδια τακτική, δηλαδή γράφοντας αθρόα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, να αυξήσει την περιουσία του κατά περίπου 50.000 ευρώ μέσα σε μόλις μια πενταετία.
Ανάλογο συνολικό ποσό (50.000 ευρώ) με τη μορφή εμβασμάτων από την Ελβετία εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ενός παθολόγου από τη Νίκαια.
Ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη ανταμείφθηκε για τις “υπηρεσίες” του με 45.000 ευρώ.

πηγή protothema.gr