Υπό «εποπτεία» οι υπουργοί για τη δ’ αξιολόγηση - Κανένα περιθώριο καθυστερήσεων από τον Α.Τσίπρα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρης Παπαγιαννάκος έχουν ήδη «πιάσει δουλειά», έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες συνεννοήσεις και έχουν στείλει τα σχετικά email σε όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στα προαπαιτούμενα για τη δ’ αξιολόγηση.

Ο συντονισμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου και η υπέρβαση της απροθυμίας ορισμένων στην υλοποίηση των τελευταίων μνημονιακών δεσμεύσεων αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε κομβικό παράγοντα για την πορεία που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Από τη στιγμή, μάλιστα που για άλλη μια φορά οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν το μεγάλο «αγκάθι», στο Μαξίμου δεν θέλουν να χρονοτριβούν και επιθυμούν σε πρώτη φάση να ολοκληρώσουν τα πιο εύκολα από τα 88 προαπαιτούμενα.

Για αυτό το λόγο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το επόμενο διάστημα να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικούπαρουσία του οικονομικού επιτελείου και των εμπλεκόμενων υπουργών. Παράλληλα συνεχίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών με τους Θεσμούς που θα επιστρέψουν τον άλλο μήνα.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης έχει οριστεί και είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Κρίσιμη θα είναι η συζήτηση που θα διεξαχθεί μεσα στην άνοιξη και για τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα, όπως οι συντάξεις και το αφορολόγητο για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα που έχουν περάσει από τη Βουλή.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν εφησυχάζουν και για τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έξοδο από το μνημόνιο και την μορφή της θεσμικής εποπτείας που θα υιοθετηθεί, τη διευθέτηση του χρέους και την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι εξαντλητικές, καθώς οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι μεγάλες ειδικά για την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο που θέλει το Μαξίμου. Καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.