Προς τα τέλη Μαρτίου το ταξίδι Κοτζιά στην ΠΓΔΜ - Σχεδόν έτοιμη η ελληνική πρόταση επτά σημείων

Κορυφώνονται οι ζυμώσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του ονοματολογικού στο Σκοπιανό, καθώς στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική πρόταση επτά σημείων για συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα παραδώσει το σχέδιό του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κοτζιάς, το προσχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για το νέο όνομα, μέτρα για εξάλειψη των εκφάνσεων αλυτρωτισμού, και προτάσεις για τον προσδιορισμό της ταυτότητας, της γλώσσας και των εμπορικών παραγώγων που θα πηγάζουν από την ονομασία.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" παραμένει η αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, το οποίο το οποίο περιέχει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τις αλυτρωτικές βλέψεις. Άλλο ένα δύσκολο ζήτημα είναι το θέμα της ταυτότητας, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ επιμένει στη «μακεδονική» ταυτότητα.

Στο παιχνίδι της επίλυσης εμπλέκεται άμεσα κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λαμβάνει σχεδόν καθημερινή πληροφόρηση από τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις και για τον καθορισμό του σχεδίου.

Παρά το διαφαινόμενο ταξίδι του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ, το κλίμα φαίνεται να έχει αλλάξει στις διαπραγματεύσεις. Από εκεί που Αθήνα και Σκόπια καλλιεργούσαν κλίμα άμεσης λύσης και γρήγορων διαπραγματεύσεων, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών φαίνεται πως έχει βάλει φρένο στην πορεία των διαβουλεύσεων και την προοπτική λύσης, διαδέχτηκαν οι προσεκτικές τοποθετήσεις και η «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Η Αθήνα, παρατηρεί με ανησυχία τα διαρκή μπρος – πίσω των σκοπιανών, αλλά και την πρόσφατη απαίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να… ανοίξει για αλλαγές και το ελληνικό Σύνταγμα, πράγμα που επισημάνθηκε και κατά τη χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, επέμεινε στα περί μη αλλαγής του Συντάγματος [και αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει μια θετική αναφορά από τον ίδιο, η οποία και μαζεύτηκε άρον – άρον από την σκοπιανή κυβέρνηση], αντιπροτείνοντας ένα διεθνές σύμφωνο , το οποίο θα διασφαλίζει τη μόνιμη διατήρηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. «Η όποια αλλαγή στο νομικό σύστημα της "Μακεδονίας" δεν αποτελεί μόνιμη εγγύηση για την Ελλάδα, επειδή, ότι αλλάξει μπορεί να επανέλθει» σημείωσε ο Ζάεφ και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυτό που όλος ο κόσμος ξέρει και αυτό είναι η γνωστή διεθνής πρακτική επίλυσης τέτοιων διαφορών - διεθνείς συμφωνίες, κύρωση στα κοινοβούλια, αποφάσεις ΟΗΕ - και τότε (η λύση) θα μείνει αιώνια. Είμαι πεπεισμένος ότι με τέτοιες προσεγγίσεις, μεριμνώντας για αυτό που είναι σημαντικό για τους πολίτες της Ελλάδας και της "Μακεδονίας", μπορούμε να βρούμε τη λύση στη διένεξη που έχουμε με την Ελλάδα».