Στη Βουλή διαβιβάζει η Εισαγγελία τη μήνυση Σαμαρά κατά Τσίπρα

Στη Βουλή στέλνει - αμελλητί - η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε βάρος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την υπόθεση της Νovartis.
Η Εισαγγελία, υπό τον κ. Ηλία Ζαγοραίο, διαβιβάζει σήμερα Παρασκευή, δια του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη μήνυση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εξετάσει αυτό πια ως φυσικός δικαστής – βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών - αν ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός έχουν διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία καταμηνύονται.

Το σκέλος της μήνυσης του κ. Σαμαρά σε βάρος της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Ελένη Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων κ. Χρήστου Ντζούρα και κ. Στέλιου Μανώλη, διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ερευνηθεί σχετικά από αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στα χέρια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου θα περιέλθει και το σκέλος που αφορά στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, υπό την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Σε κάθε περίπτωση, ο εποπτεύων της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο. Βάσει του νόμου ως προς την προστασία «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», όπως οι εν λόγω, μπορούν­ να προστατευθούν από την εναντίον τους ποινική δίωξη από μήνυση ή έγκληση για τα αδικήματα της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου ή των προσωπικών δεδομένων, αν ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει ότι η δίωξή τους δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και παραγγείλει στον αρμόδιο Εισαγγελέα την οριστική αποχή από την ποινική δίωξη.