a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Σκοπιανό και έξοδος από τα μνημόνια στο επίκεντρο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Κορυφώνονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρωθυπουργό και τον Γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα να δίνουν στις χθεσινές εναρκτήριες ομιλίες τους το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι εργασίες του οργάνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε την ομιλία του σε δυο ζητήματα:

- Στο ονοματολογικό εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει σαφή θέση διεκδικώντας μια λύση κοινά αποδεκτή, με σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Η ειδική αναφορά του και τα θερμά λόγια που χρησιμοποίησε για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ανέδειξε την στρατηγική του Μαξίμου να κλείσει σιγά - σιγά τα εσωτερικά ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν. Μπορεί αρκετοί Μητροπολίτες να δρουν αυτόνομα και να εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, ωστόσο ο πρωθυπουργός κέρδισε με την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή μια δήλωση στήριξης από τον επικεφαλής της εκκλησίας και αποδοκιμασμού των συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται. Από τη δυναμική της κινητοποίησης της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θα αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους, ενώ ενδιαφέρουν θα έχει ποιοί βουλευτές και στελέχη θα παραστούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως οι διαφορετικές τάσεις που θα καταγραφούν, ειδικά στη ΝΔ, θα αναδείξουν τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν για το Σκοπιανό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα για το Μαξίμου ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του κυβερνητικού εταίρου και η επιμονή των ΑΝΕΛ να μην υπάρχει αναφορά του όρου «Μακεδονία « στην ονομασία που θα προταθεί. Η στάση του Πάνου Καμμένου θα αποτελέσει αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων.

- Ειδική αναφορά έγινε χθες από τον πρωθυπουργό στην πορεία της οικονομίας και στο τέλος της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018 τονίζοντας, όμως πως «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής». Το «καμπανάκι» που χτύπησε ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία των διαβουλεύσεων στη σημερινή συνεδρίαση που θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις όλων των κορυφαίων υπουργών, βουλευτών, στελεχών της κόμματος, του Νίκου Φίλη, καθώς και των μελών των "53+" που πρόσφατα είχαν συντάξει ένα κείμενο 28 σελίδων με μια σειρά από ενστάσεις γύρω από την κυβερνητική πολιτική. Το συγκεκριμένο κείμενο, τροποποιημένο δεν αποκλείεται να επανακατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή ως συμβολή στην τελική Πολιτική Απόφαση.

Αιχμή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα των πλειστηριασμών ζητώντας νομική προστασία της α΄ κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στο εισηγητικό κείμενο της Πολιτικής Γραμματείαςπρος την Κεντρική Επιτροπή γίνεται λόγος για «θεσμική θωράκιση» των λαϊκών κατοικιών από τους πλειστηριασμούς, με αρκετά μέλη της ΚΕ να αναμένεται να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο θέμα.

Στις 2.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ η συνεδρίαση του οργάνου θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment