Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το πρώτο διηπειρωτικό κβαντικό δίκτυο επικοινωνιών

Η Κίνα είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς της επιστήμης. Ένας εξ’ αυτών είναι ο κλάδος των επικοινωνιών, με τους επιστήμονες της χώρας να προχωρούν στην εφαρμογή μιας επαναστατικής τεχνολογίας που θα αλλάξει τα δεδομένα.



Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα έθεσε σε λειτουργία το πρώτο διηπειρωτικό κβαντικό δίκτυο επικοινωνιών που απλώνεται από την Ασία μέχρι την Ευρώπη. Η τεχνολογία κβαντικής επικοινωνίας είναι, αναμενόμενα, κάτι άγνωστο για τους περισσότερους ανθρώπους (όπως και για εμάς). Το κυριότερο πλεονέκτημα της είναι η ασφάλεια των δεδομένων που μεταφέρονται μέσω αυτής. Στην ουσία, η κβαντική κρυπτογραφία είναι αδύνατο να διασπαστεί από ανεπιθύμητους και κακόβουλους γνώστες της τέχνης του προγραμματισμού (κυρίως hackers). Αυτό σημαίνει πως η κβαντική επικοινωνία διασφαλίζει την απόλυτη ιδιωτικότητα του περιεχομένου των συζητήσεων / δεδομένων που θα μοιραστούν οι χρήστες μεταξύ τους.


Τα ψηφιακά αντικείμενα που έχουν κρυπτογραφηθεί με αυτό τον τρόπο παραμένουν πλήρως ασφαλή ακόμα κατά την διάρκεια πολύ μακρινών μεταδόσεων, κάτι που σηματοδοτεί και την επιτυχημένη υλοποίηση του κβαντικού δικτύου επικοινωνιών της Κίνας. Το όνομα του πρώτου δορυφόρου που πραγματοποιεί την εξαιρετικά πολύπλοκη, για τον ανθρώπινο νου, διαδικασία ονομάζεται Micius και φυσικά έκανε… υπερήφανους τους επιστήμονες που τον κατασκεύασαν. Ο Micius μάλλον είναι μόνο η αρχή και στο μέλλον αναμένεται να κατασκευαστούν περισσότεροι δορυφόροι-συγγενείς του με σκοπό την εξάπλωση του φουτουριστικού αυτού δικτύου.

Το μέλλον μοιάζει λαμπρό για την τεχνολογία επικοινωνιών. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων μας αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχει βρεθεί απόλυτη λύση. Μάλλον οι Κινέζοι μας δείχνουν τον δρόμο για την καταπολέμηση της παράνομης αποκρυπτογράφησης μια για πάντα…
chinas intercontinental quantum communication network