a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Οι εξελίξεις με την ΠΓΔΜ «γεννούν» δεξιό κόμμα;

Η Ν.Δ έσπευσε να διακινήσει non paper δια του οποίου επισημαίνει ότι κινείται πάντοτε στη γραμμή του Βουκουρεστίου σχετικά με το σκοπιανό, ήτοι “σύνθεση ονομασία με χρήση
έναντι όλων”, μόλις ένα 24ωρο μετά την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο capital.gr, όπου είχε πει πως θα τοποθετηθεί μόλις υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση.

Η έκδηλη αμηχανία στο χώρο της Ν.Δ, ιδιαίτερα μετά τη σαφή στροφή του Πάνου Καμμένου και την παροχή στήριξης στο Νίκο Κοτζιά να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της θέσης του 2007-2008 της κυβέρνησης Καραμανλή, ενισχύεται και όλα δείχνουν πως στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δύο τάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση.

Χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ των “Νέων” που κάνει λόγο για κινήσεις ίδρυσης νέου δεξιού κόμματος από βουλευτές που διαφωνούν με μία λύση σύνθετης ονομασίας.

Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης που επικρατεί στο Μοσχάτο είναι δημοσίευμα των Νέων τα οποία διάκεινται φιλικά στη ΝΔ. Σε ρεπορτάζ τους με τίτλο «Οι εξελίξεις με την ΠΓΔΜ «γεννούν» δεξιό κόμμα;», τα Νέα και ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός ο οποίος γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στην οδό Πειραιώς αναφέρουν ότι «με δεδομένο ότι η χρήση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’ δεν γίνεται αποδεκτή από αρκετούς βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ που τηρούν στάση αναμονής πριν εκδηλωθούν, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει ή όχι να στηθεί ένα νέο κόμμα με καθαρά δεξιό στίγμα».

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νέων, «ο στόχος θα είναι να στεγάσει σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιούνται πολιτικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης και οι αρχηγοί υφιστάμενων κομματιδίων που είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει εν τω μεταξύ ότι μόλις χθες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από δέκα χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

«Η παρέμβαση Τζιτζικώστα» γράφει ο Άρης Ραβανός «που κάποιοι θα τον ήθελαν να ηγηθεί του νέου δεξιού κόμματος, δεν ήταν τυχαία και συνέπεσε με την κινητοποίηση διαφόρων Μακεδονικών Ενώσεων, συλλόγων και οργανώσεων που ξεκίνησε διαδικτυακά με τη συλλογή υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην πρόταση».

Κατά τα λοιπά αναφέρουν τα Νέα:

«Ουσιαστικά το ρολόι γύρισε μια δεκαετία πίσω, όταν και πάλι συζητούσαν σε διάφορους κύκλους για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, λίγο πριν από το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αυτή η συζήτηση επανήλθε σε διάφορους κύκλους, κυρίως σε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και επανήλθε και πάλι στο τραπέζι το σενάριο της δημιουργίας ενός κόμματος, μια παραλλαγή της Λέγκας του Βορρά.

Με δεδομένο ότι αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έχει το όνομα Μακεδονία, εάν έρθει σε ψηφοφορία στη Βουλή, η ύπαρξη αυτού του κόμματος θα εξυπηρετούσε διάφορες πλευρές στην παρούσα χρονική περίοδο.

Μάλιστα, στις συζητήσεις που έχουν προχωρήσει, υποστηρίζουν ότι το κόμμα που θα έχει και τη στήριξη ορισμένων Μητροπολιτών, δεν θα είναι ακροδεξιό, αλλά καθαρόαιμο δεξιό και θα αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό.

Βέβαια από την τελική στάση της ΝΔ, που ακόμα δεν έχει πάρει θέση δημόσια, θα εξαρτηθούν πολλά, αν και υπάρχουν πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους να στηθεί το κόμμα στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πηγή: Τα Νέα
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment