Νέα μέτρα λόγω Μνημονίου! Τέσσερις παρεμβάσεις «φωτιά» στο Δημόσιο

Μόνο έτσι θα κλείσει το τρίτο Μνημόνιο!
Υποχρεωτικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο και μάλιστα βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων θα πρέπει να ολοκληρώσει έως τον Ιούνιο η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου στα μέσα Αυγούστου.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για πέντε προαπαιτούμενα, από το σύνολο των 88 που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει σε σύντομο χρόνο (έως τα τέλη Μαΐου) και η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής ώστε μετά το καλοκαίρι να αποτελεί παρελθόν το τρίτο Μνημόνιοπου υπέγραψε η χώρα μας με τους δανειστές το 2015.

Ειδικότερα για το Δημόσιο τα πέντε προαπαιτούμενα αφορούν την κινητικότητα των υπαλλήλων ,την επιλογή νέων γενικών γραμματέων και διευθυντών στα Υπουργεία, την ηλεκτρονική αξιολόγηση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, συγκεκριμένο πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων και αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε υπαλλήλους.

1) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Έως τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα πρέπει, από πλευράς των υπηρεσιών που παρέλαβαν και αξιολόγησαν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων υπαλλήλων(πάνω από 1.000), να ληφθούν οι αποφάσεις για μετάταξη η απόσπαση σε άλλες υπηρεσίες η φορείς του δημοσίου από τους οποίους προσφέρθηκαν για πλήρωση 800 κενές οργανικές θέσεις. Το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στις νέες θέσεις τους οι υπάλληλοι που θα επιλέγουν για μετάταξη η απόσπαση .

2) ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ .Το αργότερο έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν επιλεγεί, μέσω ΑΣΕΠ, οι νέοι διοικητές, αναπληρωτές διοικητές σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αλλά και οι νέοι γενικοί γραμματείς και αναπληρωτές τους στα Υπουργεία (εξαιρούνται από την διαδικασία τα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη) που θα αντικαταστήσουν τα τωρινά υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη που τοποθετήθηκαν με επιλογή της Κυβέρνησης. Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει επίσης να έχουν διοριστεί στα Υπουργεία οι νέοι γενικοί διευθυντές , μέχρι τον Ιούνιο οι διευθυντές και αμέσως μετά οι προιστάμενοι των Τμημάτων.

3) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων και προϊσταμένων στο Δημόσιο. Από το 2018 και στο εξής η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα εγκαταστήσει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

4) Επανεξετάζονται τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας αλλά και οι υπάλληλοι φορέων στους οποίους χορηγούνται έως σήμερα. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται επιτροπή για την υποβολή προτάσεων .

5) Ορίζεται πλαφόν 47.589 στον αριθμό των συμβασιούχων στο δημόσιο που μισθοδοτούνται μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, με εξαίρεση συμβασιούχους που θα προσληφθούν για έκτακτες ανάγκες που αφορούν την προσφυγικές ροές και φυσικές κατυαστροφές. Στο εξής το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υποχρεούται να ενημερώνει ανά μήνα(και όχι ανά τρεις μήνες όπως σήμερα) τους εκπροσώπους των δανειστών για τους απασχολούμενους στο δημόσιο αλλά και για τις νέες προσλήψεις και συνταξιοδοτήσεις ανά Υπουργείο και φορείς.