Τι «έβγαλε» το πεντάωρο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Για περισσότερες από πέντε ώρες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς της γειτονικής χώρας για τις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι μετέχοντες αρνήθηκαν όπως είναι φυσικό να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε, αλλά ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.

«Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά» σημείωσε.

«Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων» είπε ακόμη και αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις της Αθήνας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών» συμπλήρωσε.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αρνήθηκε και αυτός να αποκαλύψει τις προτάσεις για το όνομα και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος».

Ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα» συμπλήρωσε.