Τα... απόνερα της επίσκεψης Τ. Ερντογάν - Βολές της αντιπολίτευσης για προκλήσεις και προχειρότητα

Όσοι περίμεναν πως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, που είναι η πρώτη επίσκεψη εδώ και 65 χρόνια, θα ήταν «διπλωματική» και ο Ταγίπ Ερντογάν θα απείχε από τις προκλήσεις διαψεύστηκαν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε μια σειρά ζητημάτων με «αιχμή του δόρατος» τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα το έκανε μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τα έως τώρα αποτελέσματα της επίσκεψης σχολιάζει η αντιπολίτευση.

Για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης» κάνουν λόγο πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε».

«Η ΝΔ Θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην χώρα μας», επισημαίνουν οι πηγές της οδού Πειραιώς.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος είπε στον ΣΚΑΪ πως είναι «απαράδεκτο ότι αμφισβητήθηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, από τον κ. Ερντογάν, ειδικά μάλιστα επί ελληνικού εδάφους».

«Η Άγκυρα όφειλε να είχε αξιολογήσει θετικά ότι μετά από πολύ καιρό γίνεται επίσημη τουρκική επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», αναφέρει.
Αρνητική εντύπωση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδος προκάλεσε η διατύπωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και ενδεχόμενες αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στο περιεχόμενο αυτής έστω και αυτές είναι «ερμηνευτικές».

Αιχμηρή ήταν στην τοποθέτησή της εμφανίστηκε και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά μιλώντας για έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από τη μεριά της κυβέρνησης.

Η ίδια τονίζει ότι «οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα.»

Η κ. Γεννηματά τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συνεχώς ο κ. Τσίπρας «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος», και δυστυχώς μαζί του τα Ελληνικά συμφέροντα» και συνεχίζει σε επικριτικό ύφος λέγοντας «φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο.»

«Επειδή όμως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης δεν υπάρχει.

Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη.

Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω» αναφέρει.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την Ελληνική Κυβέρνηση –και πρώτα τον Πρωθυπουργό ότι έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα.

Ο κ. Λοβέρδος σε παρέμβασή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έκανε λόγο για μια δήλωση του κ. Παυλόπουλου που «δεν έχει προηγούμενο» , ενώ χαρακτήρισε «αποστομωτική» την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «όλα αυτά τα ανοίξατε εσείς».

Αναφερθείς στα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου είπε «Ο κ. Ερντογάν δημοσίως, μπροστά σε όλες τις διεθνείς κάμερες έθεσε σοβαρότατα θέματα, επαναλαμβάνοντας άκυρες θέσεις μέσα στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο».

«Δεν διορθώνεται το κακό που έγινε. Αυτά που ειπώθηκαν τραυματίζουν τα ελληνικά συμφέροντα. Υπάρχει χρόνος ακόμη κάποια πράγματα να διορθωθούν. Πρέπει μέχρι το τέλος της ημέρας να αναστραφεί το κλίμα» πρόσθεσε.

Την άποψη ότι ο Τ. Ερντογάν υποκατέστησε το Διεθνές Δίκαιο με το πολιτικό δίκαιο διατύπωσε το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι «θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση: «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο».

Την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα σχολίασε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη προετοιμασία για αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο που μίλησε στο ραδιόφωνο 24/7: «Είναι μια επίσκεψη που γίνεται μετά από πολλά χρόνια και θα έπρεπε να υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία από την ελληνική πλευρά. Η εμφάνιση του Τούρκου προέδρου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να περάσει η συζήτηση από την σχέση Ευρώπης – Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα σε κατάσταση διμερούς μόνο συνεννόησης και δεσμεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει την αρχή της ισχύος. Κατά την άποψη τη δική μας, η ισχύς όλης της ΕΕ και των παγκόσμιων οργανισμών εξασφαλίζει την διεθνή νομιμότητα. Αυτό που θέλει να περάσει η τουρκική πλευρά στη συζήτηση αυτή δεν συμφέρει τη χώρα μας. Αν υπήρχε σωστή προετοιμασία δεν θα υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη μέρα».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ως «πρωτοφανή πρόκληση για την χώρα και τον ελληνικό λαό το γεγονός ότι ο Ερντοηάν διακήρυξε θρασύτατα την αναθεωρητική πολιτική του μέσα από το ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο και πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος αντέδρασε σπασμωδικά και αμήχανα.

«Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρουν βαρύτατη ευθύνη για το γεγονός, ότι κάλεσαν στην Ελλάδα τον Ερντογάν, απροετοίμαστα, για επικοινωνιακούς λόγους και κατόπιν υποδείξεων των ΗΠΑ, μόνο για να του παράσχουν εκ των πραγμάτων μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να προκαλέσει την χώρα και τον λαό μας και να επισημοποιήσει από την Αθήνα τον αναθεωρητισμό του», συνεχίζει η Λαϊκή Ενότητα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Εδώ και 1,5 χρόνο που έχει γίνει το πραξικόπημα είμαστε η δεύτερη χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Τούρκο πρόεδρο. Για αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί καλά ως κίνηση, δεν πρόκειται απλά για μια εθιμοτυπική επίσκεψη προέδρου άλλης χώρας. Θεώρησα από την πρώτη στιγμή πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση την πρόσκληση αυτή. Όταν ανοίγει θέμα Λωζάνης δημόσια, ανησυχώ πολύ. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει διπλωματική προετοιμασία κατάλληλη, έστω και τώρα και μεγάλη προσοχή, γιατί αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν πολύ εύκολα στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.Τα προβλήματα δεν είναι μόνο ελληνικά με την Τουρκία, είναι διεθνή, του ΟΗΕ και της ΕΕ με την Τουρκία. Εκεί θα πρέπει να μεταφέρουμε πάντα τη συζήτηση, αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας».