Στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών οι παροχές της κυβέρνησης

Έντονο προβληματισμό έχουν εγείρει στους Θεσμούς ορισμένες παροχές που έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με τελευταία την αναστολή για έξι μήνες της εφαρμογής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση και τα αντισταθμιστικά μέτραγια τα υπόλοιπα 27.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε πως «οι Θεσμοί είδαν την απόφαση που ανακοινώθηκε» και πρόσθεσε ότι όπως γνωρίζει η κυβέρνηση «οι αλλαγές στις δεσμεύσεις του προγράμματος απαιτούν συμφωνία με τους Θεσμούς».

«Το γεγονός αυτό», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, «έχει επισημανθεί στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και τεχνικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί έχουν εκφράσει ενστάσεις και για το επίδομα 400 ευρώ για τους ανέργους 18-24 ετών κυρίως, που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, όσον αφορά το γεγονός ότι δεν θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικά το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι τόσο ενοχλημένο από το μπαράζ των κυβερνητικών παροχών που ενδέχεται να αναδείξει το θέμα ως αρνητικό σημείο στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Συμβούλιό του τον Φεβρουάριο, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Στους κόλπους του ΔΝΤ, επιπλέον, διατυπώνεται η άποψη πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι πολύ επιεικείς με την Ελλάδα.

Μετά το κοινωνικό μέρισμα, το μπαράζ παροχολογίας κορυφώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, κυρίως με το επίδομα των 400 ευρώ στους άνεργους νέους, αλλά και με την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 650 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και ανέστειλαν τη λειτουργία τους, το βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, ακόμη και η ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σε επίπεδο υποσχέσεων χωρίς οικονομικό κόστος, εξαγγέλθηκε ότι θα δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής για αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, καθώς και η μετεγγραφή στον τόπο κατοικίας των γονέων, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Σημειώνεται πως σε συνομιλίες που είχε το newpost.gr με κυβερνητικά στελέχηαρνούνται πως η επιδοματική πολιτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα συνδέεται με την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές. Μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού των επιτελών του Μαξίμου να υπάρχει το ενδεχόμενο του «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όμως η διεύρυνση της κοινωνικής ατζέντας φαίνεται πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία εξόδου από τα μνημόνια.