Στα λευκά «ντύθηκε» η χώρα - Πού χρειάζονται αλυσίδες - Πού θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού

Σε λευκό φόντο η καθημερινότητα σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα εκχιονιστικά μηχανήματατων περιφερειών και των δήμων εργάζονται συνεχώς, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές της Κορινθίας της Αχαΐας και της Αρκαδίας εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Πάντως, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.



Εν τω μεταξύ, συνεχείς προσπάθειες ώστε να μείνουν ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από και προς τα Καλάβρυτα, αλλά και όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο καταβάλλουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Καλαβρύτων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς.

Παράλληλα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, όπου έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου - Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Επιπλέον, πυκνό χιόνι, αλλά με λιγότερη ένταση από χθες, έπεφτε όλη τη νύχτα, στο κεντρικό Πήλιο, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 25 εκατοστά στα Χάνια και τα 50 εκατοστά στις Αγριόλευκες.

Το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό στις κορυφές του Πηλίου και στα Χάνια τα θερμόμετρα έδειξαν το πρωί -4 βαθμούς και στον Βόλο μόλις 2.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στο Πήλιο και κυρίως ο οδικός άξονας Βόλου-Ζαγοράς, αφού εργάζονται συνεχώς και αποχιονίζουν το οδόστρωμα, από την Πορταριά μέχρι το Καράβωμα, 6 εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για να μη παγώσουν οι δρόμοι.

Οι οδηγοί που κινούνται με τα αυτοκίνητά τους στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς, υποχρεώνονται από την Τροχαία Βόλου να χρησιμοποιήσουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες, λίγο μετά την Πορταριά.

Άφθονο χιόνι έχει πέσει και στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, όπου το ύψος του ξεπέρασε τα 50 εκατοστά και σύμφωνα με τον Γρηγόρη Ιγγλέση, της εταιρίας "Κενταύρων Ορος", θα ανοίξει το Σαββατοκύριακο για να υποδεχθεί, για πρώτη φορά φέτος, όσους θελήσουν να κάνουν το αγαπημένο τους άθλημα στο χιόνι.

Πυκνό χιόνι έπεσε και στην Οθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού από χθες το πρωί και στην Ανάβρα ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, αλλά ο δρόμος Αλμυρού-Ανάβρας-Δομοκού παραμένει ανοιχτός, λόγω του συνεχούς αποχιονισμού.

Παρά τις δυσκολίες, σήμερα πραγματοποιήθηκαν κανονικά όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας προς τους ορεινούς οικισμούς.
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις παρακάτω εθνικές και επαρχιακές οδούς:
Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
Γκούρας - Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.
Γκούρας - Λυκούριας, από το 1ο έως 18ο χιλιόμετρο.
Κιάτου - Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.
Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικάς - Τιτάνης, από το 1ο, έως το 130 χιλιόμετρο.
Γαλατά - Ψαριού, από το 2ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.
Τρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.
Τρίπολης - Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο
Τρίπολης- 'Αστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο
Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.
Πατρών - Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.
Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.
Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης.
Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
Κλειτορίας - Αροανίας, έως και Ψωφίδα.
Κλειτορίας - Γκούρας, μέσω Λυκουρίας.
Ακράτας - Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
Ακράτας - Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.
Στην δημοτική Μίχα - Κομπηγαδίου - Δεμεστίχων - Λεοντίου - Ρακίτας
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Nεφώσεις με βροχές κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα, στο Νότιο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της νότιας και στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής χώρας.

Στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο, στην Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη έως και το απόγευμα, και στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο προς το βράδυ, θα εκδηλωθούν όμβροι και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ και τη νύχτα στα Ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη Δυτική Μακεδονία το πρωί.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου το πρωί.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί στα Βόρεια 4 με 6, στα νότια 5 με 7 και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνιο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιοπνοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με υψόμετρο 300 – 400 μέτρα.

Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί στα Βόρεια 4 με 6, στα νότια τοπικά 6 με 8 και στα Κύθηρα τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νηδιά του Βορείου Αιγαίου ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί. Οι βροχλές βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κρίως στα νότια.

Άνεμοι: Ανατολικοί Βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.