Η σύζυγος Βγενόπουλου πήρε $120 εκατ. - «Στα κάγκελα» τα παιδιά του

Ήταν η μέρα που αποφάσισε να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ναυτιλιακής εταιρείας του Bariba Corporation, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν δική του.
Περικυκλωμένος από μια δίνη προβλημάτων με ουκ ολίγες δικαστικές περιπέτειες να εκκρεμούν και την ελληνική δικαιοσύνη να στενεύει τον κλοιό των ερευνών γύρω του, ο επιχειρηματίας έχρισε εν μια νυκτί την αγαπημένη του σύζυγο Αρετή Σουβατζόγλου, νέα ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής του εταιρείας. Η μεταφορά της εταιρείας στο όνομα της γυναίκας που σημάδεψε καταλυτικά την τελευταία περίοδο της ζωής του Ανδρέα Βγενόπουλου, άφηνε την Bariba Corporation -τυπικά τουλάχιστον- εκτός παιχνιδιού από τους οικονομικούς ελέγχους που πραγματοποιούσαν οι Αρχές στον όμιλο της MIG.

Επρόκειτο για την εταιρεία στην οποία προοριζόταν ως διάδοχος και εν δυνάμει αφεντικό ο 22χρονος γιος του Φίλιππος, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές στα ναυτιλιακά σε Λονδίνο και ΗΠΑ. Μόνο που η ζωή και η μοίρα επεφύλασσαν τεράστιες ανατροπές στην οικογένεια Βγενόπουλου, με πιο συγκλονιστική τον αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή του αρχηγού της τον Νοέμβριο του 2016. Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε το θρίλερ για την κληρονομιά του επιχειρηματία και μια σκληρή δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη χήρα του και τα δύο παιδιά του, τον Φίλιππο από τον πρώτο του γάμο και τη Μελίνα, καρπό της σχέσης του με τη Βρετανίδα Τζιλ Μπεντ.

Sold: Επτά καράβια άλλαξαν χέρια σε πέντε μήνες

Στα γραφεία της Bariba Corporation επί της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη, οι τελευταίοι πέντε μήνες της φετινής χρονιάς είχαν ιδιαίτερη κινητικότητα σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Αυτόν που αφορούσε τις πωλήσεις των επτά υπερσύγχρονων, με μέσο όρο ηλικίας κατασκευής τα πέντε έτη, bulk carriers της ναυτιλιακής εταιρείας του Ανδρέα Βγενόπουλου, η οποία είχε περάσει εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με έγκριτους ναυτιλιακούς κύκλους, στα χέρια της Αρετής Σουβατζόγλου.

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι μέχρι το 2013 ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατείχε ένα ποσοστό της τάξης του 50% στην Bariba, ενώ το υπόλοιπο φέρεται να βρισκόταν στην κατοχή του Πέτρου Βέττα, ιδρυτή της εν λόγω ναυτιλιακής και στενού φίλου του ισχυρού επιχειρηματία. ο οποίος απεβίωσε εκείνη την χρονιά.

Εκτοτε, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας παρέμενε άγνωστο στους πολλούς, ενώ υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο Βγενόπουλος απέκτησε και το υπόλοιπο 50% του εκλιπόντος Βέττα, το οποίο εκχώρησε στη σύζυγό του Αρετή Σουβατζόγλου. Παραμένει εντούτοις στο σκοτάδι το πότε ακριβώς η ναυτιλιακή εταιρεία πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της Αρετής Σουβατζόγλου.

Οι πληροφορίες από τον χώρο της ναυτιλίας και του επιχειρείν λένε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε λίγους μήνες πριν από τον απρόσμενο θάνατο του Βγενόπουλου. Επτά μήνες μετά την κηδεία του, στις 15 Ιουνίου του 2017, τα πρώτα δύο καράβια πουλήθηκαν στην εταιρεία Star Bulk του εφοπλιστή Πέτρου Παππά αντί 26 εκατ. δολαρίων, η οποία αγόρασε και τρίτο bulk carrier από την Βariba με άγνωστο μέχρι σήμερα τίμημα.

Τα εναπομείναντα τέσσερα φορτηγά πλοία πουλήθηκαν σταδιακά από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ ναυλομεσιτικές πηγές της Lion Shipbrokers και της Lorentzen & Stemoko διέρρευσαν ότι το τελευταίο καράβι αγοράστηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την East Mediterranean Maritime, του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα δύο παιδιά του Ανδρέα Βγενόπουλου δεν είχε ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία, η οποία πούλησε τα επτά καράβια με πρωτοβουλία που φέρεται να πήρε η κυρία Αρετή Σουβατζόγλου.

120 εκατ. δολάρια διά ένα;

Εγκριτα στελέχη του ναυτιλιακού χώρου θεωρούν βέβαιο ότι το συνολικό τίμημα της πώλησης των επτά υπερσύγχρονων bulk carriers στο διάστημα Ιουνίου - Νοεμβρίου πρέπει να έφτασε τα 120 εκατ. δολάρια. Ενα ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες διακεκριμένων νομικών κύκλων, πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της πρώην συζύγου του Ανδρέα Βγενόπουλου, εφόσον, όπως λέγεται, είχε την πλήρη κυριότητα της εταιρείας.

Στην περίπτωση που κατέχει το 50% και όχι το 100% της Bariba -αν και άμεσα εμπλεκόμενοι επιμένουν ότι ισχύει το δεύτερο και αυτή είχε την απόλυτη ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων στην εταιρεία- το ποσό που θα εισπράξει θα είναι 60 εκατ. δολάρια. Τα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την πώληση όλων των καραβιών της εταιρείας είναι σίγουρα πολλά, αφού έχει γίνει γνωστό από το περιβάλλον των παιδιών του επιχειρηματία ότι δεν υπήρξε ή δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα διανομής του συγκεκριμένου ποσού.

Εκτιμάται επίσης από έγκυρους κύκλους ότι εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία επικοινωνία του Φίλιππου Βγενόπουλου και της Μελίνας με την Αρετή Σουβατζόγλου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο συννενόησης των νομικών επιτελείων που χειρίζονται την υπόθεση της περιουσίας που άφησε πίσω του ο εκλιπών.

Ο υιός Βγενόπουλος μάλιστα περνάει δύσκολες στιγμές και έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, κάτι που διαπίστωσαν όλοι το περασμένο καλοκαίρι. Τότε που βρέθηκε να απασχολείται σε μαγαζί φίλης του που πουλάει λουκουμάδες στην Μύκονο χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος. Ο νεαρός έχει εξαφανιστεί από τον κοινωνικό του περίγυρο και μόνο σποραδικά βλέπει στα βόρεια προάστια κάποιους πολύ στενούς του φίλους, οι οποίοι του συμπαραστέκονται όλο αυτό το διάστημα.

Κοντά του είναι και η ετεροθαλής αδερφή του Μελίνα, με την οποία διατηρούσε από πολύ μικρός άριστες σχέσεις, οι οποίες σφυρηλατήθηκαν ακόμη περισσότερο ύστερα από εκείνη την οδυνηρή νύχτα του Νοεμβρίου που έχασαν το πατέρα τους. Τότε η Μελίνα επιστρέφοντας από έξοδο βρήκε τον Ανδρέα Βγενόπουλο νεκρό μέσα στο σαλόνι της επιβλητικής κατοικίας του στον αριθμό 10 της οδού Πάρνηθος, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά απ’ όπου στεγάζονται τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Bariba.

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Στον μυθιστορηματικό του βίο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υπερηφανευόταν πάντα για το ότι διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τις γνωστές ή άγνωστες στο ευρύ κοινό πρώην συντρόφους του. Μία από αυτές θυμάται ακόμη το στενό αλλά ευγενικό φλερτ του γαλαντόμου επιχειρηματία, ο οποίος όταν την κάλεσε για καφέ, πήγε ο ίδιος να την παραλάβει από το σπίτι της. Αυτό όμως ήταν το λιγότερο.

Τον καφέ τον ήπιαν στο Μιλάνο, όπου πέταξαν με lear jet και πέρασαν μια ονειρική μέρα, πριν επιστρέψουν την επομένη στην Αθήνα. Ωστόσο, παρά την κατά καιρούς θυελλώδη προσωπική του ζωή, τους δύο γάμους και μια μακρόχρονη σχέση ο Ανδρέας Βγενόπουλος χαρακτηριζόταν τζέντλεμαν παλαιάς κοπής σε ό,τι είχε να κάνει με τις πρώην συζύγους ή συντρόφους του. Και φυσικά συμπεριφερόταν ως συναισθηματικός μπαμπάς με ενεργή συμμετοχή στη ζωή των παιδιών του.

Πέρα από την τρυφερά θετική επιρροή που τους ασκούσε, λάτρευε τον Φίλιπππο και τη Μελίνα, ενώ ακριβώς τα ίδια αισθήματα έτρεφε για την κόρη της δεύτερης συζύγου του Ρίτας Σουβατζόγλου, Αλεξάνδρα, η οποία σπουδάζει Ιατρική στο Λονδίνο. Επίσης διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τις δύο γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του, χαρίζοντάς του μάλιστα και δύο υπέροχα κατά γενική ομολογία παιδιά.

Ενα αγόρι και ένα κορίτσι που έπεσαν από τα σύννεφα λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του πατέρα τους, όταν διαπίστωσαν ότι η Αρετή Σουβατζόγλου άλλαξε τις κλειδαριές στη βίλα της οδού Πάρνηθος. Και έμειναν μετέωρα όταν η ίδια τούς ανακοίνωσε ότι ο πατέρας τους πέθανε φτωχός. Μετά το αρχικό σοκ, αμφότερα δεν μπορούσαν κυριολεκτικά να πιστέψουν ότι ο πατέρας τους απεβίωσε σε πλήρη ένδεια και η περιουσία του «εξαϋλώθηκε».

Εκτοτε ξεκίνησε μια περιπετειώδης όσο και δαιδαλώδης διαδρομή από τους κληρονόμους του Βγενόπουλου -ο Φίλιππος μπήκε μπροστά αμέσως και ακολούθησε η Μελίνα-ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να ανακαλυφθεί η χαμένη περιουσία του επιχειρηματία. Ο υιός Βγενόπουλος απάντησε με εξώδικο στην κυρία Σουβατζόγλου με το οποίο την ενημέρωνε για την αποδοχή της κληρονομιάς του πατέρα του, ζητώντας ταυτόχρονα απογραφή σπιτιών, εταιρειών, καταθέσεων, συμμετοχών και επενδύσεων.

Μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί χρόνο αφού πρέπει αρχικά να βρεθούν και κατόπιν να ελεγχθούν πιθανότατα δεκάδες offshore, καθώς και λογαριασμοί σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και σε θυρίδες που ενδέχεται να έχουν ήδη ανοιχθεί σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των παιδιών αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, οι έρευνες φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν σε Αγγλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο αλλά και στην εξωτική Καραϊβική, τον παράδεισο των εξωχώριων εταιρειών, χωρίς να αποκλείονται και άλλες χώρες, εφόσον προκύπτουν στοιχεία.

Διαδίδεται επιπλέον από άμεσα εμπλεκόμενες στην έρευνα πηγές ότι αναζητούνται πιθανές κατοικίες του εκλιπόντος σε διάφορα μέρη, όπως στην Ελβετία, την Αγγλία και την Αμερική. Εξάλλου, ανθρωποι από τον χώρο του επιχειρείν, οι οποίοι επί χρόνια διατηρούσαν φιλικούς δεσμούς με τον επιχειρηματία, πιστεύουν και το έχουν εξομολογηθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν κάτοχος δεκάδων λογαριασμών και χαρτοφυλακίων μετοχών σε τράπεζες του εξωτερικού. Μόνο που λεπτομέρειες και διευθύνσεις για όλα αυτά φέρεται να γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι και σίγουρα όχι τα παιδιά του, τα οποία βρέθηκαν μετά τον θάνατό του να βιώνουν τις πλέον απρόβλεπτες καταστάσεις.

Αποκαλύψεις και μυστικά

Η αποκάλυψη του περασμένου καλοκαιριού ότι ο Φίλιππος Βγενόπουλος εργαζόταν ως υπεύθυνος σε μαγαζί φίλης του που πουλούσε λουκουμάδες στην Ψαρού άφησε με το στόμα ανοιχτό φίλους και γνωστούς της οικογένειας. Μάλλον δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των προβλημάτων που προέκυψαν στον υιό Βγενόπουλο που, έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στα ναυτιλιακά, βρέθηκε να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ο νεαρός γόνος είναι κατά γενική ομολογία ένα συνεσταλμένο παιδί, το οποίο αποφεύγει να μιλάει για το δράμα που βιώνει εδώ και μήνες. Φέρεται να φιλοξενείται ακόμη σε φιλικό σπίτι και αναμένει τις εξελίξεις των ερευνών.Τόσο αυτός όσο και η αδερφή του δεν έχουν σαφή εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που άφησε πίσω του ο πατέρας τους και αναμένουν τα αποτελέσματα που εκτιμάται ότι θα τραβήξουν σε μάκρος.

Νέα ζωή στο Λονδίνο

Τα φορτηγά που λίγες εβδομάδες μετά την κηδεία του ιδρυτή της MIG στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας, στη Νέα Ερυθραία, φόρτωναν αδιαλείπτως κάθε μέρα πράγματα από τη βίλα της Εκάλης ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, μόνο η αρχή στην αλλαγή πλεύσης της τελευταίας συζύγου του επιχειρηματία. Η ίδια, όπως επιμένουν πληροφορίες ανθρώπων που τη γνωρίζουν από κοντά, διαμένει σχεδόν μόνιμα στο Λονδίνο όπου σπουδάζει η κόρη της, ενώ φέτος το καλοκαίρι απέφυγε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να κάνει διακοπές στην Ελλάδα.

Προτίμησε κάποια θέρετρα του εξωτερικού, λένε γνώστες της υπόθεσης, εκεί όπου μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να σκέφτεται αν θα την αναγνωρίσουν, μετά από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά. Οι φήμες που κυκλοφορούν λένε ότι στην Αθήνα έρχεται απροειδοποίητα και μόνο για ένα η δύο εικοσιτετράωρα, προκειμένου να κάνει κάποια ραντεβού και να δει πολύ δικούς της ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: protothema.gr