a.readmore { /* CSS properties go here */ }
Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την περιβόητη υπόθεση «Καμμένου -Σαουδικής Αραβίας» και την απουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, μετά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων για την απουσία αυτή, που ερμηνεύτηκε ως αποφυγή παροχής κάλυψης εκ μέρους του στον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στο Παρίσι για δύο βραβεύσεις, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αναβάλλει τη συζήτηση για την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να απαντήσει ο ίδιος στην «επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας», όπως αναφέρει.Με την επιστολή του μάλιστα ρίχνει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη σχετική κριτική και «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας» και τον προσκαλεί ουσιαστικά σε «μονομαχία».

Η ΝΔ απάντησε στον ελιγμό του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «επιδημία πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση» και ξεκαθαρίζοντας ότι αρνείται την νέα αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης προς τον κ. Καμμένο για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του» σημειώνει η ΝΔ και υπογραμμίζει ότι «αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ επέμεινε στο αίτημα να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός και να γίνει αύριο η κρίσιμη συζήτηση. Επίσης, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη εξηγήθηκε πως αίτημα αναβολής -σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- μπορεί να καταθέσει μόνο ο ενδιαφερόμενος υπουργός -δηλαδή ο κ Καμμένος- και όχι ο πρωθυπουργός.

«Θα μπορούσε ο κ. Καμμένος να στείλει το αίτημα για αναβολή λόγω κωλύματος και να τελειώσει εκεί το ζήτημα» φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιθυμεί να αποφύγει την συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να μην ερμηνευτεί ως κίνηση πανικού.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης ζήτησε από τα μέλη να γίνει δεκτή η επιστολή Τσίπρα, να συζητηθεί η πολιτική διάσταση της υπόθεσης και να ξεπεραστούν τα τυπικά διαδικαστικά κωλύματα.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως η επιστολή Τσίπρα είναι «απαράδεκτη πολιτικά» και πως στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνωστό εδώ και μέρες τόσο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού όσο και της Βουλής.

Επανερχόμενος ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι το αίτημα του πρωθυπουργού προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να τηρεί αποστάσεις από τους χειρισμούς του συγκυβερνήτη του. «Από πότε ο πρωθυπουργός άγεται και φέρεται από τα πρωτοσέλιδα; Αν ήταν έτσι, θα είχε νομοθετήσει τα αντίθετα απ' όσα νομοθέτησε» φέρεται να σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας: «Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων. Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες…

Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο».Ποιος θα έπρεπε να έχει ζητήσει αναβολή

Σημειωτέον ότι την πρωτοβουλία της αναβολής όφειλε, κατά τα κοινοβουλευτικά ειωθότα, να αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, ως ο υπουργός που δέχεται την ερώτηση και να αποστείλει (και) εκείνος το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.

Η τελική απόφαση για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού προγράμματος ελήφθη από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε εκτάκτως στις 3 το μεσημέρι. Η πλειοψηφία του οργάνου ανήκει στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προφανώς αυτή αποφάσισε τη μετάθεση της συζήτησης για την προσεχή Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.

Πάντως η συζήτηση της ερώτησης είχε προγραμματιστεί αρχικά για την περασμένη Δευτέρα. Εξαιτίας όμως της αναβολής της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα και τον προσδιορισμό της για εκείνη την ημέρα, η απάντηση στην επερώτηση προσδιορίστηκε για αύριο, με γνωστό στο μεταξύ από το κυβερνητικό επιτελείο, ότι ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Παρίσι. Αυτό είχε δώσει και το περιθώριο για την κριτική που ασκήθηκε στο Μαξίμου, ότι δεν έχει ιδιαίτερη ζέση να καλύψει τον υπουργό Άμυνας. Άλλωστε, η στήριξη του Μαξίμου προς τον κ. Καμμένο, όλο το δεκαπενθήμερο και πλέον, που έχει ξεσπάσει σάλος, δεν ήταν πολύ θερμή έτσι κι αλλιώς.

Από τις 5 Νοεμβρίου που έχει δημοσιοποιηθεί το θέμα των χειρισμών του Πάνου Καμμένου στο θέμα της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν προβεί σε δηλώσεις για να υπερασπιστούν τις πράξεις του κυβερνητικού τους εταίρου.Έντονο παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι των σημερινών κινήσεων του πρωθυπουργού και γενικά του κυβερνητικού επιτελείου, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Κυρίως κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι το Μαξίμου εκτίμησε την τελευταία στιγμή (ή είχε βεβαιότητα για τούτο) ότι η ΝΔ θα μετέτρεπε τη συζήτηση της επερώτησης σε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας και θα αιφνιδίαζε την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είδε ως μοναδική οδό διαφυγής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την μετατροπή αυτής της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να μην κερδίσει τις εντυπώσεις η ΝΔ, αλλά να υπάρξει κυβερνητική ρελάνς. Κάτι τέτοιο όμως ήθελε την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε με το δικό του πολιτικό και επικοινωνιακό βάρος να υπάρξει υπέρβαση της πρωτοβουλίας της ΝΔ.

Δείτε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση με αίτημα την αναβολή της συζήτησης για τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία:
Πολάκης: Πάλι θα κλέψουμε εκκλησίες...

Με τον δικό του, «ξεχωριστό» τρόπο σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, την είδηση της μετάθεσης της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, για την ερχόμενη Δευτέρα, 27 του μηνός.

Χρησιμοποιώντας το... αγαπημένο του Facebook, ο κ. Πολάκης προέβλεψε ότι η κυβέρνηση... «θα κλέψει εκκλησίες τη Δευτέρα».

Έγραψε χαρακτηριστικά: «ΠΑΛΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΘΑ ΚΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!!! Αποστομωτική απαντηση του Αλεξη σε αυτα που διακινουν απο το πρωι τα ΜΜΕ της διαπλοκης περι "απόδρασης" στο Παρίσι για να "αφήσει τον Καμμένο έκθετο"κλπ κλπ ΚΟΠΙΑΣΤΕ τη Δευτέρα λοιπόν......».
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment