Μεγάλη προσοχή: Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία με πλημμύρες και χιόνια – Πού θα χτυπήσει

Άστατος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.
Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 αναμένονται αρχικά αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες. Τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο έως και το μεσημέρι.

Στη συνέχεια οι νεφώσεις στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα αυξηθούν, ενώ βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και προς το τέλος της ημέρας.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά κα κυμανθεί από -4 έως 10, στα κεντρικά και νότια από 2 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 15, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 18.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν σταδιακά νότιοι 4 έως 6, και τοπικά στα βόρεια έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός, με αραιές μόνο νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και προς το τέλος της ημέρας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ το πρωί κυρίως στα νότια, ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, όμως μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Προς το τέλος της ημέρας η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς.

Πέμπτη 30-11-2017
Καιρός: Στα δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίο Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε άνοδο.

Παρασκευή 01-12-2017
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι πιθανώς ισχυρά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή περαιτέρω άνοδο.

Σάββατο 02-12-2017
Καιρός: Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στα δυτικά.

Κυριακή 03-12-2017 και Δευτέρα 04-12-2017
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας.
Άνεμοι: Στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο την Κυριακή το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε βαθμιαία πτώση από τα βορειοδυτικά.

Την ίδια στιγμή νέα προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου για πολύ σοβαρή επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη και μέχρι το Σάββατο, με οδηγίες για πρόληψη ενόψει της πιθανότητας να προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ποιες περιοχές θα χτυπηθούν.

Αναλυτικά η προειδοποίηση του έμπειρου προγνώστη καιρού της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Πολύ σοβαρή η επιδεινωση του καιρού απο την Πέμπτη 30/11 έως και το Σάββατο 2/12στη δυτική και κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και στη γείτονα Αλβανία!

Οι συνεχόμενες και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις (κάντε κλικ στους προγνωστικούς χάρτες) – καταιγίδες που αναμένονται απο την Πέμπτη και μέχρι περίπου την Κυριακή στην δυτική-βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Ηπειρο αλλά και στα νησιά του Ιονίου, την ορεινή δυτική Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά, και τη Δυτική -βορειοδυτική Πελοπόννησο) εκτός του ότι θα συνδυάζονται με κατά περιόδους πολύ ισχυρούς νοτιάδες 7-8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και προβλήματα (τοπικές πλημμύρες, υπερχείλιση χειμάρρων-ποταμών- κίνδυνος κατολισθήσεων)! Ανάλογη ίσως και πιο δύσκολη δεν αποκλείεται να είναι η κατάσταση και στη γείτονα Αλβανία.

Αν πρόκειται λοιπόν να μετακινηθείτε απο την Πέμπτη και κυρίως απο την Παρασκευή έως και την Κυριακή στα παραπάνω προαναφερθέντα τμήματα καλο θα είναι:

– να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

– να μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

– να ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

– Να ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

– να μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

– να ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση

– να εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.)

Για ότι νεότερο ρίχνετε μια συχνή ματιά στη σελίδα μου εδώ:

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου