Αυτές είναι οι αποζημιώσεις που θα πάρουν οι πλημμυροπαθείς

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους πληγέντες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 5.000 και 8.000 ευρώ.

Θα δοθούν 1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

O καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ο κ. Τζανακοπουλος υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

«Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.