Η απλή πρωινή συνήθεια που σε βοηθά να αδυνατίσεις

Δεν έχει να κάνει ούτε με το φαγητό ούτε με τη γυμναστική!
Τα περισσότερα από τα πράγματα που κάνουμε για να αδυνατίσουμε, όπως μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες ή η εντατική γυμναστική, περιλαμβάνουν σε κάποιο βαθμό προσπάθεια ή και στέρηση. Και μόνο λοιπόν στη σκέψη ότι μια απλή καθημερινή συνήθεια μπορεί διευκολύνει την απώλεια βάρους δεν γίνεται να μην ενθουσιαστούμε!

Ποια είναι αυτή η συνήθεια;

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ, η πρωινή έκθεση στο φως του ήλιου!

Προκειμένου να μελετήσουν ποιο ρόλο παίζει το φως στον έλεγχο του βάρους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 54 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να φορούν μια συσκευή στον καρπό τους για να καταγράφει πότε και πόσο εκτίθενται στο φως αλλά και πόσο κοιμούνται. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν επίσης τι έτρωγαν καθημερινά για όσο διήρκησε η μελέτη.

«Διαπιστώσαμε ότι όσο πιο νωρίς έβλεπε κανείς το φως του μέρας τόσο χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος είχε» εξηγεί με απλά λόγια η Κάθριν Ριντ, μία εκ των ερευνητών.


Μάλιστα, η θετική επίδραση του φωτός ήταν σημαντική ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν πόσο δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες, πόσες θερμίδες έπαιρναν καθημερινά από τη διατροφή τους και πόσες ώρες ύπνου απολάμβαναν.

Πού οφείλονται όμως τα αποτελέσματα που παρατήρησαν οι ερευνητές; Το φως επηρεάζει το λεγόμενο «βιολογικό ρολόι», το οποίο βοηθά τον οργανισμό να συγχρονίζεται με την αλλαγή ημέρας και νύχτας και τα επιμέρους όργανα και συστήματα –όπως το ορμονικό που ελέγχει τον μεταβολισμό– να λειτουργούν σωστά.

Οι ερευνητές συνιστούν έκθεση στο φως από τις 8 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι για περίπου 20-30 λεπτά, καθώς θεωρούν ότι αυτή η «δόση» είναι ικανή να επηρεάσει το σωματικό βάρος.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One.