Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Ζάκυνθο

Τελειωμό δεν έχει ο πύρινος εφιάλτης για τους κατοίκους της Ζακύνθου αυτές τις μέρες, αφού παρά την προσπάθεια που γίνεται δεν έχουν σβήσει ακόμη όλα τα μέτωπα. Εδώ και δύο μήνες οι φωτιές στην ευρύτερη περιοχή των Βολίμων ήταν συνεχείς και πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Έντεκα δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν από την Παρασκευή (11/8) και μάλιστα τα τέσσερα μέτωπα εξ αυτών από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (13/8) σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις με διαφορά λεπτών. Όλα δείχνουν πως κάποιοι δρουν βάσει σχεδίου.

Το πιο δύσκολο μέτωπο αυτή τη στιγμή καίει για δεύτερο 24ωρο και είναι αυτό του Κοιλιωμένου. Τα ξημερώματα της Κυριακής λίγο έλειψε να καεί το χωριό του Αγαλά, όταν οι φλόγες έφτασαν ελάχιστα μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Ωστόσο, η προσπάθεια των πυροσβεστών και η αλλαγή του ανέμου βοήθησε ώστε να μην υπάρξουν υλικές ζημιές.

Να σημειωθεί πως από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι τώρα, στη Ζάκυνθο έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτές τις μέρες για να σβηστούν οι φωτιές. Οι επίγειες πυροσβεστικές επιχειρησιακές δυνάμεις του νησιού έχουν ενισχυθεί με οχήματα από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 34 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο. Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβούν άλλα έξι οχήματα με 24 πυροσβέστες.