Το παρασκήνιο ενός Eurogroup – Η στρατηγική του Τσίπρα, η έκπληξη και η επόμενη μέρα

Μπροστά στην τηλεόραση στο πρωθυπουργικό γραφείο παρακολούθησαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του την εξέλιξη του Eurogroup μέσα από τα ρεπορτάζ αλλά και την συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά που επιβεβαίωνε τις θετικές ειδήσεις που είχαν ήδη φθάσει από το Λουξεμβούργο στην Αθήνα.

Το Μαξίμου βρισκόταν βεβαίως σε ανοιχτή επικοινωνία με στελέχη του οικονομικού επιτελείου που τροφοδοτούσαν με πληροφορίες την κυβέρνηση, ωστόσο τα όσα είπαν on camera οι εκπρόσωποι των θεσμών, πέραν του κειμένου της απόφασης, αποτελούσαν απόδειξη της συμφωνίας και σ’ ένα ευρύτερο κοινό.

Είναι γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε προετοιμαστεί τις προηγούμενες ημέρες για μία σχετικά καλή εξέλιξη, άλλωστε υπήρχε ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους θεσμούς και κυρίως με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ ο οποίος επισκέφθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και την Αθήνα.

Σ’ αυτό το ταξίδι ο Λε Μερ έφερε τα καλά μαντάτα στην ελληνική κυβέρνηση την οποία και διαβεβαίωσε ότι από τις επαφές του με τους θεσμούς αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να επιτευχθεί μία ικανοποιητική λύση. Στο πλαίσιο αυτό και η ελληνική πλευρά έστειλε δεκάδες email στους δανειστές με τις προτάσεις της για την ρήτρα ανάπτυξης, βασισμένες στην γαλλική πρωτοβουλία και μάλιστα το τελικό κείμενο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ήταν βελτιωμένο συγκριτικά με την αρχική πρόταση των Γάλλων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φρόντισε να μην καλλιεργήσει κλίμα είτε αισιοδοξίας είτε απαισιοδοξίας για το κρίσιμο Eurogroup επικεντρώνοντας την ρητορική της στην εναλλακτική της Συνόδου Κορυφής. Όμως οι υπουργοί της κυβέρνησης ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τις παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης και τις συμφωνίες που είχε κάνει με επιμέρους συμμάχους της, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί τα μέλη της κυβέρνησης δεσμεύτηκαν να μην βγάλουν προς τα έξω καμία πληροφορία υπακούοντας στις σχετικές υποδείξεις του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικών. Όσο πιο πολύ έδειχνε η Αθήνα προς την Σύνοδο Κορυφής τόσο πιο πολύ «κλείδωνε» τις πιθανότητες να αποσπάσει μία καλή λύση στο Eurogroup.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ακόμη και το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από την καλή πρόταση που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά από τους θεσμούς. Στα drafts που έδειξαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη πριν από την συνεδριάση του Eurogroup είχαν συμπεριληφθεί σχεδόν όλες οι ελληνικές προτάσεις που βελτίωναν την προηγούμενη πρόταση της 22ας Μαϊου.

Όμως η μεγάλη έκπληξη για την κυβέρνηση, όπως παραδέχονται παράγοντές της, βρισκόταν στην τελευταία παράγραφο του κειμένου της απόφασης η οποία ουσιαστικά ανέφερε ότι το πρόγραμμα τερματίζεται τον Αύγουστο του 2018 κι επιπλέον ότι το Eurogroup εγγυάται ότι θα συνδράμει στις προσπάθειες της Ελλάδας για ένταξη στο QE και έξοδο στις αγορές.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνηση θα συζητηθούν σε νέο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν βιάζεται να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πριν ολοκληρώσει έναν κύκλο που περιλαμβάνει και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος.