Μερικά από τα πιο παράξενα έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα στην Ελλάδα

Το Πάσχα είναι ολόκληρο βασισμένο σε έθιμα. Έθιμα φαγητού, έθιμα εορτασμού και γενικότερα, έθιμα που μας γυρνούν πίσω στον χρόνο και μας κάνουν να ξεχνάμε για μια εβδομάδα την καθημερινότητά μας.Σίγουρα, με μεγάλες βέβαια διαφορές, θα τηρείτε κι εσείς κάποια έθιμα με τα οποία θα γιορτάζετε την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Από το πιο... συνηθισμένα, όπως είναι τα κόκκινα αυγά, η μαγειρίτσα και το σούβλισμα του παραδοσιακού οβελία, μέχρι και τα πιο παράξενα, που τηρούνται για δεκαετίες σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας. Ψάξαμε και βρήκαμε μερικά από πιο παράξενα από αυτά, παρολ’ αυτά αν έχετε γίνει μάρτυρες κάποιο εθίμου που είναι ακόμα πιο παράξενο, θα θέλαμε να μας το πείτε.

Ο χορός της βροχής



Στην Θάσο, στα Καλύβια των Λιμεναριών, την Τρίτη μέρα του Πάσχα, πιάνουν τον χορό τραγουδώντας «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», αναβιώνοντας ένα παράξενο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χορούς για τον Θεό Διόνυσο και είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια επίκληση για ανοιξιάτικη βροχή. Οι παραδοσιακοί χοροί έχουν την τιμητική τους και συνοδεύονται από κρέας με ρύζι, που μοιράζεται σε όσους συμμετέχουν αφού έχει μαγειρευτεί σε τσουκάλια.

Μπότηδες



Όποιος έχει βρεθεί για Πάσχα στην Κέρκυρα δεν μπορεί παρά να του έχει μείνει αξέχαστο. Η αστυνομία αφήνει σημειώματα στους κατοίκους να μετακινήσουν τα οχήματά τους κάτω από τα μπαλκόνια των σπιτιών. Κι αυτό γιατί, στην πρώτη Ανάσταση γύρω στις 12 το μεσημέρι, οι ντόπιοι πετάνε πήλινα κανάτια από τα μπαλκόνια τους στολισμένα με κόκκινες κορδέλες, με τους ήχους και τις κραυγές να δίνουν μια άλλη αίσθηση στους εορτασμούς. Οι διάφορες φιλαρμονικές βγαίνουν στους δρόμους και συνοδεύουν τον παράξενο αυτό εορτασμό της Αναστάσεως, που σίγουρα συνθέτουν μια εμπειρία ζωής για όσους βρεθούν σε εκείνα τα μέρη τις Άγιες μέρες του Πάσχα.