Βραζιλία: Το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του πρώην μεγιστάνα Άικε Μπατσίστα

Ο Ζιλμάρ Μέντζις, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, έδωσε εντολή να αποφυλακιστεί ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και των μεταλλείων Άικε Μπατσίστα -μέχρι πρότινος ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα- πριν από τη δίκη του για μια πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς, ανακοίνωσε το δικαστήριο χθες.

Ο Μπατσίστα προφυλακίστηκε την 30ή Ιανουαρίου, μετά την οικειοθελή επιστροφή του στη Βραζιλία από τη Νέα Υόρκη, όπου παρέμενε επί τέσσερις ημέρες ενώ καταζητείτο. Αναμένεται να προσαχθεί σε δίκη μαζί με έναν πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Ρίου ντε Ζανέιρου που φέρεται να δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια από τον μεγιστάνα.


Ο δικαστής έκρινε πως παρότι είναι πολύ σοβαρά, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Μπατσίστα δεν συμπεριέλαβαν βία ή απειλές σε άλλους και άρα δεν ήταν δικαιολογημένη η συνέχιση της προφυλάκισης του μεγιστάνα όσο προχωρά η διαδικασία.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπατσίστα, τον πρώην κυβερνήτη Σέρζιου Καμπράλ και άλλα επτά πρόσωπα για διαφθορά και φοροδιαφυγή με την αξιοποίηση υπεράκτιων εταιρειών-βιτρινών.

Πριν από πέντε χρόνια ο Άικε Μπατσίστα, 60 ετών σήμερα, είχε περιουσία που ξεπερνούσε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και συγκαταλεγόταν στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπατσίστα ότι κατέβαλε 16,5 εκατομμύρια στον πρώην κυβερνήτη Καμπράλ προκειμένου οι εταιρείες του να εξασφαλίσουν εξαιρετικά προσοδοφόρες κρατικές συμβάσεις από την Πολιτεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ