I Love My Pet: Το φυτό που η μυρωδιά του ξετρελαίνει τις γάτες

Γατομαμάδες και γατομπαμπάδες ενωθείτε! Υπάρχει ένα φυτό που θα αγαπήσει το κατοικίδιό σας! Συμβουλές από την Ιόλη Ραγκούση, κτηνίατρο.Tι είναι;

Το catnip ή αλλιώς γλύχωμα το γαλεόφιλον, ή για κάποιους μαγιοβότανο, είναι ένα φυτό που έλκει τρομερά το μεγαλύτερο ποσοστό των γατών, ειδικά αυτών που έχουν περάσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο είδος μπορεί να έλκει και άλλα αιλουροειδή, όπως για παράδειγμα τις τίγρεις!

Τι παθαίνει η γάτα μου αν της δώσω catnip;

Οι γάτες που έρχονται σε επαφή με το catnip νιαουρίζουν, τρίβονται πάνω του, το γλείφουν, γουργουρίζουν και δείχνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένες. Επιδρά στον εγκέφαλο των γατών, διεγείροντας κέντρα που συνδέονται με την ευχαρίστηση. Συνήθως αφού τριφτούν πάνω του, αρχίζουν να γλυκαίνουν το νιαούρισμα τους, να νυστάζουν και να χαλαρώνουν. Κάποιες βέβαια μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενεργητικές και παιχνιδιάρες!

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιώ;

Το catnip δεν προκαλεί εξάρτηση στις γάτες, αλλά καλό είναι να μην γίνεται κατάχρηση, γιατί η γατούλα σας μπορεί να αρχίσει να αδιαφορεί για αυτό, μιας και δεν θα έχει επίδραση πια πάνω της. Χρησιμοποιήστε το σαν δωράκι, σαν έκπληξη όταν θέλετε να της δώσετε μερικές στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης!
Υπάρχει σε τρεις μορφές, στη μορφή του φυτού, αποξηραμένου φυτού και spray.
Το αποξηραμένο φυτό μπορείτε να το χρησιμοποιείτε βάζοντας το μέσα σε παιχνίδια ή σε σακουλάκια και το spray μπορείτε να το ψεκάζετε πάνω σε αγαπημένα της αντικείμενα, στο ονυχοδρόμιο, στο κρεβατάκι της ή σε κάποια κουβερτούλα ή πανί που μπορεί να ξαπλώνει. Σίγουρα αυτό το σημείο θα γίνει το αγαπημένο της για μερικά λεπτά της ώρας, όσο δηλαδή διαρκεί και η επίδραση του catnip.
Ποτέ δεν ψεκάζουμε την γάτα μας απευθείας, το χρησιμοποιούμε μόνο επάνω σε αντικείμενα!