Όλο το Χόλιγουντ σε ενα βίντεο – έκκληση για το προσφυγικό

Ένα πορτοφόλι, ένα τηλέφωνο, το απολυτήριο του λυκείου κι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή: λίγα από τα πράγματα που οι πρόσφυγες ενδεχομένως θα πάρουν μαζί τους ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο σπίτι τους, λίγο πριν το
αποχαιρετίσουν για πάντα και φύγουν... Αυτά είναι "Αυτά που πήραν μαζί τους", το βίντεο – έκκληση για βοήθεια των προσφύγων και διευθέτηση του προσφυγικού προβλήματος, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κέιτ Μπλάνσετ, αλλά και πολλές προσωπικότητες του κινηματογράφου.

Οι γνωστοί ηθοποιοί, ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το θέμα της κρίσης στο προσφυγικό αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο να προτρέψουν τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν σχολική εκπαίδευση, δομές υγείας και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Στο βίντεο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), πρωταγωνιστούν διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών η Κίρα Νάιτλι, ο Τζες Άιζενμπεργκ και ο Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, οι οποίοι διαβάζουν ένα ποίημα όπου απαριθμούνται ένα προς ένα τα αντικείμενα που επιλέγουν οι πρόσφυγες καθώς φεύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο.

«Νομίζω ότι συλλαμβάνει την αίσθηση του “τι πρέπει να πάρω;”, “τι πρέπει να κάνω;”» είπε η Μπλάνσετ στον Αυστραλό ηθοποιό Κρις Χέμσγουορθ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Για εμένα ένα από τα πλέον ισχυρά στοιχεία αυτού του ποιήματος ήταν η λέξη “κλειδιά του σπιτιού”- ότι οι άνθρωποι παίρνουν μαζί τους τα κλειδιά του σπιτιού τους, όταν το εγκαταλείπουν, διότι θέλουν να επιστρέψουν πίσω».

Η Κέιτ Μπλάνσετ δηλώνει ότι ελπίζει να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας προς τους 65 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ αυτών 4,8 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Το βίντεο προτρέπει τους πολίτες να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα αίτημα με τον τίτλο #WithRefugees, το οποίο ζητάει από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσφυγας θα έχει πρόσβαση στις δομές εκπαίδευσης, θα έχει ένα ασφαλές σπίτι και θα του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να εργαστεί.