Τηλεοπτικές άδειες: Η επόμενη ημέρα

88 και σήμερα ημέρες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα έχουν τόσο όσοι πήραν κατοχύρωσαν τηλεοπτική άδεια όσο και εκείνοι που έφυγαν με άδεια χέρια από τη δημοπρασία, με αποτέλεσμα το μέλλον υπαρχόντων καναλιών και των εργαζομένων τους να είναι αβέβαιο.

Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ανατρέψει το τηλεοπτικό τοπίο που θα δημιουργηθεί είναι οι λεγόμενες περιφερειακές άδειες, για τις οποίες όμως η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση, καθώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τη διαδικασία. Αρχικά η κυβέρνηση είχε κάνει γνωστό πως αυτές θα δοθούν μέσω του ΕΣΡ όποτε κι αν αυτό συγκροτηθεί τελικά από τη Βουλή. Ωστόσο, μετά τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ένα ιλιγγιώδες ποσό που ουδείς περίμενε, η κυβέρνηση βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλα χρήματα στα κρατικά ταμεία και έτσι ο κ. Παππάς δήλωσε πως για τις περιφερειακές άδειες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία δημοπράτησης.

Άγνωστο ακόμα περιμένει το τοπίο για τις λεγόμενες θεματικές τηλεοπτικές άδειες, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποια από τα "κομμένα" κανάλια που σε 88 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν. Για αυτές τις άδειες το τοπίο είναι θολό με τα κυβερνητικά στελέχη να διαψεύδουν το ένα το άλλο.

Όλα αυτά όμως τα σενάρια θα έχουν υπόσταση μόνο εάν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν κρίνει αντισυνταγματική τη διαδικασία της δημοπράτησης αν και κάποιοι το θεωρούν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανατροπή από τους ελέγχους του Πόθεν Έσχες των τεσσάρων νικητών.

Απίθανο θα πρέπει λογικά να θεωρείται και το ενδεχόμενο οι 4 νέοι καναλάρχες να μην καταβάλλουν τις δόσεις και έτσι η τηλεοπτική άδεια να μεταπηδήσει στον επόμενο επιλαχών, που στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο Ιβάν Σαββίδης.

Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι πως στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν παρασκηνιακές ενέργειες μεταξύ των νέων καναλαρχών και εκείνων που δεν έλαβαν άδεια προκειμένου να εξετάσουν σενάρια εξαγοράς ή και συγχωνεύσεων. Κυρίως οι νέοι καναλάρχες Μαρινάκης και Καλογρίτσας δεν αποκλείεται να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ένα κανάλι που έχει κοπεί, προκειμένου να μην ξεκινούν από την αρχή.

Ωστόσο και αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο εύκολο καθώς είναι αμφίβολο εάν ο νέος επιχειρηματίας θα θελήσει να χρησιμοποιήσει και το ανθρώπινο δυναμικό των τηλεοπτικών σταθμών που θα κλείσουν με ότι συνεπάγεται αυτό για τις αποδοχές τους και τα εργασιακά τους δικαίωματα.

Πάντως, το τέλος της διαδικασίας αδειοδότησης σηματοδοτεί τοπίο μεγάλης αβεβαιότητας για εκείνους που μένουν εκτός και εφόσον οι προσωρινοί υπερθεματιστές που ανακοινώθηκαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής οριστικοποιηθούν, αυτό σημαίνει πολύ δύσκολη επόμενη μέρα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, Star, Alpha και Epsilon που ουσιαστικά χάνουν το δικαίωμα εκπομπής και για τους εργαζόμενους τους.

Στην περίπτωση των συνδρομητικών καναλιών, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να επιβιώσουν δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ενώ και στην περίπτωση του web tv ουδείς μπορεί να είναι αισιόδοξος, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα δεν θα έχει πιθανότατα επιτυχία.

Ένα πιθανό δείγμα του τι θα ακολουθήσει από την πλευρά αυτή έδωσε ο εκπρόσωπος του STAR στη δημοπρασία, Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος κατά την έξοδό του από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης τόνισε πως «η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει στο δρόμο, καθώς εκτιμά ότι «οι θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες από τις υπάρχουσες παρότι είναι μικρότερος ο αριθμός των καναλιών».

Από τη μεριά των εργαζομένων εξέδωσαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους, η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Όλοι κάνουν λόγο για ένα ζοφερό μέλλον για δημοσιογράφους και τεχνικούς των καναλιών και καλούν την κυβέρνηση να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

«Μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των νέων τηλεοπτικών αδειών από την Κυβέρνηση, 2000 περίπου εργαζόμενοι 4 τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, STAR, MEGA και ΕΨΙΛΟΝ), είναι πλέον επί ξύλου κρεμάμενοι χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής μετά τη δημοπράτηση των νέων τηλεοπτικών αδειών και προσθέτει: «Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών είναι άνθρωποι με πολλά χρόνια στους σταθμούς τους και έχουν αποκτήσει ανάλογα εργασιακά δικαιώματα. Τα δύο νέα κανάλια που θα δημιουργηθούν είναι αδύνατον να απορροφήσουν όλον αυτόν τον κόσμο αλλά ακόμα και αυτοί που θα προσληφθούν, λόγω κατάργησης της επεκτατικότητας των Σ.Σ.Ε., θα αμείβονται με μισθούς... πείνας. Απαιτούμε λοιπόν από την κυβέρνηση, το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, να βρει τρόπο να το λύσει ΑΜΕΣΑ !! Το πρόβλημα της διαπλοκής δεν λύνεται με παράπλευρες απώλειες χιλιάδων νέων ανέργων.

Συνάδελφοι, Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε συνάντηση με τους κυβερνητικούς φορείς και τις Διοικήσεις των σταθμών και μετά θα πραγματοποιηθεί άμεσα Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας.

Υ.Γ.Κυρία Όλγα Γεροβασίλη, πρέπει να γνωρίζετε πως το μαύρο είναι ένα χρώμα που δεν έχει αποχρώσεις. Το μαύρο της περασμένης κυβέρνησης δεν ήταν στην τηλεόραση της ΕΡΤ αλλά στις ψυχές 2500 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Το μαύρο το δικό σας θα είναι στις ψυχές 2000 εργαζομένων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Βρίσκετε να έχουν κάποια διαφορά ;;».

Για «τρομακτικό σοκ» κι «εργαζόμενους που είναι στον αέρα» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος.

Ανακοίνωση, επίσης, εξέδωσε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, ο οποίος επισημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση που είναι συνεπής προς τις φορολογικές της υποχρεώσεις και τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματά της.

Το δικό του μήνυμα στους εργαζόμενους του ALPHA έστειλε ο Δημήτρης Κοντομηνάς, μετά την είδηση ότι το κανάλι της Κάντζας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια. Όπως ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζή, ο Δημήτρης Κοντομηνάς έστειλε ένα e-mail στο οποίο κάνει λόγο για δικαίωση.

Το μήνυμα του κ. Κοντομηνά αναφέρει: «Ο Όμιλος ALPHA, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο ALPHA είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε. Δημήτρης Κοντομηνάς».

Ξέσπασε ο παρουσιαστής του Alpha, Αντώνης Σρόιτερ μετά την ανακοίνωση των 4 τηλεοπτικών αδειών, στις οποίες δεν υπάρχει το κανάλι στο οποίο εργάζεται. «Λοιπόν… Σε 89 ημέρες από σήμερα, πρέπει να κλείσουν ο Αlpha και το Star. Μαζί με το Μega και το «Ε», θα πέσει «μαύρο» σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς. Επιτέλους, το τηλεοπτικό τοπίο… ρυθμίστηκε! Δυο χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε κατηγορίας, θα μείνουν άνεργοι. Αλλά όπως είπε ο κ. Παππάς, δεν τρέχει τίποτα, δείτε ΕΡΤ»» έγραψε στο Facebook.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», τα βήματα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες 88 ημέρες είναι τα εξής:

1. Πρακτικό: Το συντάσσει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και σε αυτό περιέχονται τα αποτελέσματα της κάθε φάσης με την ανάδειξη του προσωρινού υπερθεματιστή

2. Πίνακας Επιλαχόντων: Ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά βάσει της υψηλότερης προσφοράς όλων των φάσεων που υπέβαλαν

3. Έλεγχος πόθεν έσχες: Η Επιτροπή διενεργεί έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση αδειών οι πλειοδότες. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε ημερών και γίνεται με βάση τα ήδη κατατεθέντα δικαιολογητικά, αν και η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει και πρόσθετα.

4. Επιλαχόντες: Σε περίπτωση που κάποια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάποιον πλειοδότη, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Γίνεται και πάλι έλεγχος πόθεν έσχες

5. Έγκριση πλειοδοτών: Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος η Επιτροπή συντάσσει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες κι αυτό υπογράφεται από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο

6. Η καταβολή του τιμήματος: Γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις με τραπεζικές επιταγές σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη των πλειοδοτών, η δεύτερη εντός 12 μηνών και η Τρίτη εντός 24 μηνών από τη χορήγηση της άδειας.

7. Κακοπληρωτές: Αν κάποιος πλειοδότης δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας κηρύσσεται έκπτωτος, η εγγυητική επιστολή του καταπίπτει και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης, βάσει του πίνακα επιλαχόντων

8. Ανακήρυξη πλειοδοτών: Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του υπουργού Επικρατείας

9. Χορήγηση αδειών: Γίνεται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός 90 ημερών από την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος. Εντός 60 ημερών επιστρέφονται στους μειοδότες υποψηφίους οι εγγυητικές επιστολές

Στη στήριξη ευπαθών ομάδων τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες

Τα 2/3 του τιμήματος των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και το υπόλοιπο 1/3 έως το τέλος του 2017, θα διατεθούν σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επιθεώρησης των έργων της Ολυμπίας Οδού.

«Σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της Ολυμπίας οδού, μετά από ενάμισι χρόνο εντατικών προσπαθειών της κυβέρνησης. Σήμερα όμως δίνεται και ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας. Σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχει ισονομία για όλους τους πολίτες. Τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες είναι ένα σημαντικό ποσό για την εποχή της κρίσης που δεν είχαμε προϋπολογίσει. Δεσμεύομαι σήμερα ότι τα χρήματα αυτά, ως το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθούν σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας, μπαίνουν κανόνες και όπως λέει ο λαός μας "αν είσαι παπάς με την αράδα σου θα πας". Και αυτό δεν αφορά τον υπουργό Επικρατείας, αλλά όσους θέλουν να διαχειριστούν δημόσιες συχνότητες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Το λεπτομερές σχέδιο όσον αφορά τα σχέδια για τις τηλεοπτικές άδειες θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Έκανε λόγο για απροσδόκητα υψηλό τίμημα και έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα παίρνουν έργα με κόλπα, αλλά παντού και θα υπάρχουν κανόνες και αδιάβλητοι κανονισμοί.

Υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση κράτησε μια στάση που δεν της αξίζει, τόνισε ότι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι πάνω από όλα, για να προσθέσει ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ταυτίστηκε με ιδιωτικά συμφέροντα. «Τους καλώ να παραδεχθούν το ατόπημά τους και από εδώ και πέρα, πρέπει με συναίνεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.