Σε αναβρασμό οι κάτοικοι στη Μόρια - Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Οι ζημιές στο χωριό από εξεγερμένους και εξοργισμένους ταυτόχρονα μετανάστες που εγκαταλείπουν το hot spot της Μόριας αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους. Σήμερα ανακοίνωσαν κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεση αποσυμφόρηση του hot spot.

«Δεν μπορεί ένα χωριό να «σηκώνει» το βάρος του προσφυγικού ζητήματος του νησιού, με 5.000 εγκλωβισμένους και αγανακτισμένους ανθρώπους, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται. Όμως και ο κόσμος εδώ δεν αντέχει άλλο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πριν λίγους μήνες τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και οι ζημιές στα κτήματα προκάλεσαν την επεισοδιακή λαϊκή συνέλευση κατά την οποία απαιτήθηκαν άμεσες λύσεις από τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. «Αντί αυτού, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο hot spot αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι συμπλοκές και οι διαμαρτυρίες γίνονται πλέον καθημερινότητα», λέει ο κ. Τρακέλλης, εκφράζοντας τους φόβους των κατοίκων που υποστηρίζουν πως όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο hot spot και όσο παρατείνεται ο εγκλωβισμός τους θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.

«Ο κόσμος πώς θα πάει στα κτήματά του το χειμώνα όταν έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν χωράνε πλέον στο hot spot; Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, η παραβατικότητα θα κάνει την εμφάνισή της και πάλι. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε χθες Δευτέρα το βράδυ και αποφάσισε σε πρώτη φάση μια σειρά από κινητοποιήσεις οι οποίες και θα κλιμακωθούν όσο η κατάσταση δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της Μόριας την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης και παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Λέσβου.

«Καλούμε όλους τους πολίτες της Μυτιλήνης να σταθούν στο πλευρό μας και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις για ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot της Μόριας. Δεν μπορεί το νησί να δεχθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπους, δεν μπορεί να σηκώνουμε άλλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης», τονίζει ο κ. Τρακέλλης.

Στο μεταξύ, η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο hot spot της Μόριας έχει οδηγήσει πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες στους δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης. Γύρω από το λιμάνι, στα Τσαμάκια, στο άγαλμα της Ελευθερίας, στα Μπλόκια σε πολλούς δημόσιους χώρους πολλές δεκάδες μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βορειοαφρικανοί, κοιμούνται στην ύπαιθρο. Μακριά από τη «φυλακή» όπως την αποκαλούν, της Μόριας όπου η ένταση και οι συμπλοκές έχουν γίνει καθημερινότητα.