Τσίπρας στη ΔΕΘ: Φορολογικές ελαφρύνσεις μετά από 2 χρόνια - «Παγώνουν» ασφαλιστικές οφειλές

«Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο καμπής» τόνισε οΠρωθυπουργός με την έναρξη της ομιλίας του στην 81η ΔΕΘ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα περνάει σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης.Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και υποσχέθηκε ελάφρυνση φορολογικών βαρών σε μια διετία από σήμερα, ενώ προανήγγειλε το άμεσο «πάγωμα» ασφαλιστικών οφειλών έως 31/12/2016 σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Οι ασφαλιστικές αυτές οφειλές παγώνουν, ώστε να μπορεί ο ελεύθρος επαγγελματίας να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, εφόσον είναι συνεπής με τις τρέχουσες οφειλές του» τόνισε.



Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να γλιτώσει τα σπίτια των πολιτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να προστατεύσει τους αγρότες, ενώ για τη φορολογία εξήγγειλε:
Προχωράμε άμεσα στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Για τους επιχειρηματίες θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών και μισθοδοσίας
Σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουμε το κατάλληλο περιβάλλον για να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη για χαμηλόμισθους, έντιμους φορολογούμενους, χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς επίσης θα προχωρήσουμε στη μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο.

Επιπλέον, προειδοποίησε με βαρύτατες συνέπειες όποιους δεν αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα, τονίζοντας ότι η περίοδος ασυλίας τους έχει τελειώσει.

Και επεσήμανε:


Δίνουμε μάχη για μια Ευρώπη που τον πρώτο λόγο θα έχουμε οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες, αλλά αυτό δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι 100αρι αλλά μαραθώνιος με επιταχύνσεις και επιβραδύνεις, με άλματα. Έχουμε μια δύσκολη πορεία, με πόλεμο θέσεων, κινήσεων και ελιγμών. Αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό , ο αγώνας μας θα αποδώσει. Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει, το αποδεικνύει η πρώτη ευρωμεσογειακή Σύνοδος.

Ξεκάθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, ενώ έκανε μια αναδρομή στα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 2009 και τόνισε:


Όλα τα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος της καταστροφής κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με ορίζοντα πενταετίας, να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα τους πετύχουμε. Αξίζει από σήμερα να οραματιστούμε ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021.

«Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο. Πολλοί θα που ότι δεν μπορούμε αν δεν αλλάξει η στάση των εταίρων μας και δεν θα διαφωνήσω με αυτό αλλά το αντιστρέψω: Μόνο αν εμείς αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική, αν πάψουμε να έχουμε στο μυαλό μας μόνο στα δημοσιονομικά και στραφούμε στην καινοτομία, την έρευνα, την υγιή επιχεριηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σημειώνοντας ότι τα 246 εκατ. ευρώ θα πάνε στο κοινωνικό κράτος. Όπως είπε «εφαρμόστηκε ο νόμος για αυτούς που ήταν πάνω από το νόμο». «Μέχρι το τελευταίο ευρώ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν, στον ελληνικό λαό, στην επέκταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, στα γεύματα μαθητών, για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Προανήγγειλε παράλληλα την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και γιατρών μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «η φοροδοτική ικανότητα ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων έχει εξαντληθεί αλλά για πρώτη φορά μπορούμε επιτέλους να έχουμε έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη»

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο ενώ για τις εργασιακές σχέσεις, έχουμε ως θεμελιώδη προϋπόθεση τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και εξασφάλιση εργασιακών κατακτησεων της χώρας.

Όπως είπε, επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση των μέτρων και των τρόπων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Πρέπει να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017» ενώ όπως σημείωσε «το μεγάλο στοίχημα είναι η δίκαιη ανάπτυξη, γιατί δεν θέλουμε την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας του περιβάλλοντος».

«Αξιοποιούμε το πακέτο Γιουνκέρ και αυξάνουμε τις επενδύσεις» σημείωσε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την «χαώδη κατάσταση» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις.