Με κακοκαιρία φεύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι - Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες στη χώρα

Κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η έξοδος και των τελευταίων αδειούχων, σε συνδυασμό με τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου. Αυξημένη σήμερα, όπως και χθες, η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, όπως και στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Συνολικά, από τον Πειραιά θα αναχωρήσουν μέχρι την Κυριακή 76 πλοία, ενώ από Ραφήνα και Λαύριο έχουν προγραμματιστεί για 18 δρομολόγια.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στα ΚΤΕΛ. Μέχρι το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 1.000 δρομολόγια, διπλάσια από τις προηγούμενες μέρες.

Συγκριτικά με το 2015, η κίνηση είναι αυξημένη ως και 15%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Φάτσιος.

Αυξημένη κατά 7,6% είναι η αεροπορική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Μας τα ...χάλασε ο καιρός


Χαλάει για τα καλά σήμερα, Σάββατο, ο καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές, κυρίως τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 και πιθανώς βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.


Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα:


Μακεδονία, Θράκη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες, οι οποίες πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρές. βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί βορειοανατολικοί έως 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική στερεά και την Πελοπόννησο, οι όποιες πιθανόν στην Πελοπόννησο να είναι πρόσκαιρα ισχυρές, με βαθμιαία βελτίωση.
άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και το απόγευμα στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική στερεά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, κυρίως τις πρωινές ώρες βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οι οποίες στην Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές βαθμιαία βελτίωση.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: γενικά αίθριος τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές η πρόσκαιροι όμβροι.
άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: γενικά αίθριος λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Αττική
καιρός: τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα δυτικά και βόρεια ορεινά. βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: βόρειοι βορειανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες, οι οποίες πρόσκαιρα κατά τόπους πιθανόν να είναι ισχυρές βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 στρεφόμενοι τη νύχτα σε ανατολικούς μέχρι 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ και τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να αγγίζει τους 30-32 βαθμούς.

Από την Τρίτη 16 του μήνα και μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται καλοκαιρία σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας που από την Πέμπτη θα φτάσει και πάλι τους 35-36 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά.


Προειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ακόμα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να λάβουν τα μέτρα τους:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.