Έξαρση της μεταναστευτικής ροής - Εκαναν... απόβαση σε κοσμική παραλία της Μυκόνου

Σε έξαρση βρίσκεται και πάλι η μεταναστευτική ροή προς τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία -τα τελευταία 24ωρα- δέχονται εκατοντάδες παράνομους μετανάστες. Την ώρα που οι βομβαρδισμοί στη Συρία και η φρίκη του πολέμου κάνουν το γύρο του κόσμου, η Ελλάδα γίνεται και πάλι το εύκολο θύμα της αδιαφορίας της Ευρώπης για την ανθρώπινη ζωή. Και μπορεί η οικονομία της χώρας μας να είναι «τελειωμένη» από την αύξηση του ΦΠΑ και τη ζημιά που υπέστη η εικόνα μας στο εξωτερικό λόγω μεταναστευτικού, ωστόσο αυτό δεν απασχολεί καθόλου τους εταίρους και συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στα νησιά μας 261 μετανάστες και μέχρι σήμερα το πρωί είχαν φτάσει άλλοι 144, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά πλέον τους 11.209.

Έκπληξη προκάλεσε η άφιξη περίπου 35-40 μεταναστών σε κοσμική παραλία της Μυκόνου, με τους τουρίστες να κοιτάζουν απορημένοι την απόβαση των -οικονομικών κυρίως- μεταναστών.

Στην περιοχή Φραγκιά Μυκόνου προσάραξε σκάφος που μετέφερε περισσότερους από 40 μετανάστες. Οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην παραλία Λια με την βοήθεια λιμενικών μπροστά στα έκπληκτα μάτια των λουόμενων που εκείνη την ώρα απολάμβαναν το μπάνιο τους στην κοσμική πλαζ. Από τον δήμο του νησιού έχει στηθεί επιχείρηση συντονισμού για την συγκέντρωση τροφίμων και κουβερτών. Οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, όπου θα γίνει και η ταυτοποίησή τους.

Δείτε το βίντεο:

Φόβοι για κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μας έρχεται την ώρα που, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι Γερμανοί προειδοποιούν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να καταρρεύσει και υποστηρίζουν ότι ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Spiegel, οι συνέπειες των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «τελείως ασαφείς» και έτσι «δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου η ανάγκη ανάληψης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι άνθρωποι του υπουργείου αισθάνονται ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, επειδή η προσφυγική κρίση συνεπάγεται κόστη για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Άγκυρα θα πρέπει να «προστατευτούν αξιόπιστα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την Frontex. Οι δε πρόσφυγες που θα κατέφθαναν στην Ευρώπη ή που δεν θα μπορούσαν να απελαθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, προκειμένου να γίνεται εκεί η καταγραφή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να «κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη».

Έγγραφο γερμανικού ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας, ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων».

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει ο κίνδυνος υποχώρησης σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, σε περίπτωση που μετατοπισθούν οι διαδρομές των προσφύγων, δεν αποκλείεται η επέκταση των συνοριακών ελέγχων και προς τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Ελβετία. Για την «προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων», οι τρίτες χώρες αποκτούν «ξεχωριστή σημασία»: η «προθυμία αλλά και δυνατότητά τους για συνεργασία» μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά, όπως αναφέρεται.