Bild: Ελληνικά κόλπα με τις μεταρρυθμίσεις

Υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες υλοποιούν μόλις το 13% των μεταρρυθμίσεών τους» η λαϊκή εφημερίδα Bild υπογραμμίζει δηκτικά στο γνώριμο ύφος της, «Ελληνικά κόλπα με τις μεταρρυθμίσεις».







«Ανησυχητικοί αριθμοί από την Ελλάδα: παρά τη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων, η κυβέρνηση υλοποιεί μόνον ένα πολύ μικρό μέρος των συμπεφωνημένων το 2015 μεταρρυθμίσεων», γράφει σήμερα η Bild.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ) που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί και τα οποία καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: «Μπορεί να νομοθετήθηκε το 38% των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, μόλις το 13% των μεταρρυθμίσεων έχει όντως υλοποιηθεί. Ο λόγος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΝΕΡΠ καθηγητή Παναγιώτη Καρκατσούλη: ‘Μπορεί η κυβέρνηση να εκδίδει διατάγματα και νομοθετήματα, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες. Στην πράξη όμως μποϋκοτάρεται η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

H εφημερίδα αναφέρει και ορισμένα παραδείγματα: «Η ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Πειραιώς. Η κινεζική Cosco συμφώνησε τον Απρίλιο του 2015 στην εξαγορά του ημικρατικού μάνατζμεντ του λιμένος, συμπεριλαμβανομένης μιας διορίας 90 ημερών για την αδειοδότηση κατασκευαστικών πρότζεκτ (εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης). Δυο μήνες αργότερα ο έλληνας πρωθυπουργός έφερε στη Βουλή νόμο, που ακύρωνε και πάλι αυτή τη διορία. Η Cosco διαμαρτυρήθηκε, αλλά μάταια».

Το δεύτερο παράδειγμα που επικαλείται η Bild είναι η ιδιωτικοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού. «Δυο ιδιωτικές κοινοπραξίες εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και κατέθεσαν σχέδια για έως και 70.000 θέσεις εργασίας. Τώρα όμως το υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει εάν η έκταση μπορεί να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος».

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Καρκατσούλης: «Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν θέλει να δει την αλήθεια. Δεν θέλουν μια νέα ευρω-κρίση».

Πηγή: Deutsche Welle