Επιμένουν Γ.Βαρουφάκης-Τ.Κ.Γκαλμπρέιθ: «Ο Τσίπρας έδωσε εντολή και του παραδώσαμε το Plan X»

Συνέχεια στο θέμα του περιβόητου Plan X, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στο πολιτικό σκηνικό, δίνουν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, με κοινό τους άρθρο.
Στο άρθρο τους σε εβδομαδιαία εφημερίδα, επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για την εκπόνηση του Plan X και ότι η ολιγομελής ομάδα που το προετοίμασε ήταν γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό και το πόρισμά της το έλαβε μόνο εκείνος, προκειμένου να μην διαρρεύσει.

Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ στο άρθρο τους κάνουν αναφορά σε μία αντιπαράθεση που είχαν τον Οκτώβριο του 2013 με τον Χάινερ Φλάσμπεκ, ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Οσκαρ Λαφοντέν, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Οστιν με τη συμμετοχή των Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Σταθάκη και Νίκου Παππά.

«Αποψη του Φλάσμπεκ (που στην Ελλάδα ενστερνίζονται οι κ. Λαπαβίτσας, Λαφαζάνης κ.α.) ήταν ότι το σχέδιο με το οποίο η νέα κυβέρνηση θα αντιστεκόταν στην τρόικα έπρεπε να αφορά το Grexit, καθιστώντας πιστευτή την απειλή ''είτε δέχεστε την ουσιαστική αλλαγή του μνημονίου είτε εμείς φεύγουμε από το ευρώ''. Εμείς διαφωνήσαμε, κρίνοντας ότι η απειλή του Grexit δεν μπορούσε να είναι πιστευτή καθώς το κόστος του, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά ήταν απαγορευτικό. Για αυτό αντιπροτείναμε Σχέδιο Αποτροπής που βασιζόταν στη σταθερή σηματοδότηση προς την τρόικα κινήσεων εντός της ευρωζώνης οι οποίες θα κόστιζαν στην τρόικα περισσότερο από το να υποχωρήσει όσον αφορά το χρέος, τη λιτότητα και μεταρρυθμίσεις που πλήττουν την τρόικα εσωτερικού (αντί για τον λαό)», αναφέρει το άρθρο.

Σε ό,τι αφορά το Plan X, οι Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ γράφουν:

«Το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ' ένα Grexit. Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια. Το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-2014, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται.

Μαζί αναλάβαμε την ευθύνη για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου, το οποίο ονομάσαμε Plan X, μια και εκείνο της ΕΚΤ είχε εξαντλήσει τα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Ο πρόσφατος καταιγισμός κατηγοριών, από τα ΜΜΕ της τρόικας εσωτερικού, περί ''συνωμοσίας'', ''άνομης μυστικότητας'' και ''πραξικοπήματος'' μας διασκεδάζουν ιδιαίτερα!

Ακριβώς επειδή στόχος μας ήταν να μην ενεργοποιηθεί ποτέ το Plan X (αλλά απλώς να υπάρχει σε περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και οι συν αυτώ κατάφερναν να πείσουν την κ. Μέρκελ και την ΕΚΤ να αποπέμψουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη), η ομάδα του Plan X ήταν ολιγομελής, η ύπαρξη/ λειτουργία της ήταν γνωστή μόνο στον πρωθυπουργό και το πόρισμά της το έλαβε μόνο εκείνος. Και αυτό γιατί αν διέρρεε η ύπαρξη εκείνης της ομάδας, το Grexit θα γινόταν αυτό-εκπληρούμενη προσδοκία».

Ακόμη, δηλώνουν υπερήφανοι που τίποτα δεν διέρρευσε σημειώνοντας ότι ο μόνος λόγος που είναι γνωστό σήμερα το Plan X είναι ότι οι ίδιοι πληροφόρησαν την κοινή γνώμη «όταν πλέον ήταν ασφαλές να το πράξουμε».

«Οσο για τα δυσάρεστα μέτρα που προέβλεπε στην περίπτωση που η ευρωζώνη, παράνομα, θα απέπεμπε τη χώρα (π.χ. ενεργοποίηση ενόπλων δυνάμεων για τη διατήρηση της τάξης), απλά ενισχύουν τη θέση μας ότι το Plan X σχεδιαζόταν για να μη χρειαστεί η εφαρμογή του», αναφέρουν ακόμη στο άρθρο τους.

Τέλος, σημειώνουν, ότι το Σχέδιο Αποτροπής, που είχαν εκπονήσει «σηματοδοτούσε στην τρόικα πως, αν έκλεινε τις τράπεζες, θα προχωρούσαμε σε αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ (αναιρώντας τη δυνατότητα της ΕΚΤ, για νομικούς κατεξοχήν λόγους, να στηρίζει το ευρώ μέσω των προγραμμάτων ΟΜΤ και ''ποσοτικής χαλάρωσης''), δημιουργία παράλληλου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε ευρώ και νομοθέτηση της επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας επί της Τράπεζας της Ελλάδος''».