Βούλα Παπαχρήστου: Δυναμικό come back με ελπίδα για μετάλλιο

Με την αυτοπεποίθηση της «χάλκινης» πρωταθλήτριας Ευρώπης θα μπει στη μάχη του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η Βούλα Παπαχρήστου, ευελπιστώντας οι προσγειώσεις της στο σκάμμα να εμπλουτίσουν τη συλλογή της και με ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

Η ελληνίδα άλτρια επανέκαμψε δυναμικά στους στίβους, όπως δείχνουν οι φετινές επιδόσεις της, κι ετοιμάζεται για νέες διακρίσεις στη Βραζιλία, καθώς βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.

Απόδειξη, το χάλκινο μετάλλιο που κρέμασε στο στήθος της στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, στον συναρπαστικό τελικό του τριπλούν, όπου διεκδίκησε στο δικό της τελευταίο άλμα το χρυσό, φτάνοντας τα 14.47μ.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Βούλα Παπαχρήστου είχε κατακτήσει και πάλι το χάλκινο μετάλλιο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ, με μόλις ένα έγκυρο άλμα στα 14.15 μ.

Η επιστροφή της Βούλας Παπαχρήστου στην αγωνιστική δράση, έπειτα από απουσία ετών, έγινε πολύ δυναμικά, με την νεαρή πρωταθλήτρια να σημειώνει νέο ατομικό ρεκόρ στο 17ο γκαλά στίβου της Φιλοθέης με άλμα στα 14.73.



Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ ανέβηκε η Βούλα Παπαχρήστου/Πηγή: Eurokinissi/A.P.

Με οδηγό τις καλές της επιδόσεις στις διοργανώσεις που έχει λάβει μέρος ως τώρα, η Βούλα Παπαχρήστου στοχεύει να ανέβει στο βάθρο, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μια που-αν και είχε πιάσει το όριο-δεν αγωνίστηκε στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του 2012 στο Λονδίνο.
Το Tweet που έφερε τον αποκλεισμό από τους Αγώνες του Λονδίνου

Ένα σχόλιό της στο twitter, που θεωρήθηκε ρατσιστικό, ήταν αρκετό για να θέσει εκτός της ελληνικής αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, τη Βούλα Παπαχρήστου, σε μια περίοδο που οι επιδόσεις της είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για διακρίσεις.

Ήταν η περίοδος που την ελληνική επικαιρότητα μονοπωλούσε η εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, που είχε προσβάλει αρκετούς ανθρώπους, ενώ είχε προκαλέσει και τον θάνατο ενός. Τότε η νεαρή αθλήτρια, ανήρτησε ένα σχόλιο στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter , όπου γινόταν αναφορά στον συγκεκριμένο ιό και τους Αφρικανούς που βρίσκονταν στην Ελλάδα.



Η Βούλα Παπαχρήστου (Φωτογραφία αρχείου)/Πηγή: Eurokinissi/ICON PRESS

Ακολούθησε σάλος, καθώς πολλοί καταδίκασαν το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο η ίδια η αθλήτρια επιχείρησε να παρουσιάσει ως χιουμοριστικό, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η συγνώμη της 23χρονης τότε αθλήτριας για το συγκεκριμένο tweet δεν στάθηκε αρκετή για να τη συγχωρήσει και η ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να την αποκλείσει από την αποστολή για τους Αγώνες του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας το επίμαχο σχόλιο ως κάτι αντίθετο ως προς τις ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Η ανάκληση της συμμετοχής της από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωσή της, ώστε να υπάρξει πιθανή απολογία της, έφερε αντιδράσεις που έφθασαν μέχρι και τη Βουλή, με βουλευτές να καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις, ενώ η κοινή γνώμη διχάστηκε και η νεαρή αθλήτρια τέθηκε στο κοινωνικό και αθλητικό περιθώριο.

Στα τέλη του 2014 έγινε μητέρα και σχεδόν δύο χρόνια μετά, κάνει δυναμικό comeback στα ταρτάν, ελπίζοντας να εκπληρώσει τα όνειρά της.


Η Βούλα Παπαχρήστου αγκαλιά με την κόρη της Κωνσταντίνα και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ/Πηγή: Eurokinissi/ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
Η καριέρα, οι διακρίσεις και οι νέοι στόχοι

Η Βούλα Παπαχρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 κι ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό, έχοντας ήδη στο... βιογραφικό της σημαντικές διακρίσεις, παρά το μεγάλο «διάλλειμα» που έκανε στην καριέρα της, σε μια περίοδο που ήταν σε εξαιρετική φόρμα.

Το 2008 πήρε το πρώτο της μετάλλιο, το χάλκινο, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου Νέων, στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας, ενώ ένα χρόνο μετά πανηγύρισε ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο στους μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα της Ιταλίας, αλλά και το χρυσό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών.



Η Βούλα Παπαχρήστου σε μια προσπάθειά της στο τριπλούν στο διεθνές μίτινγκ 16ο Γκαλά Γυναικών της Φιλοθέης/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η τύχη όμως την εγκατέλειψε εκείνη τη χρονιά (2009), καθώς ένας τραυματισμός δεν της επέτρεψε να διακριθεί στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Τορίνο, ενώ ούτε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.



Τον Ιούνιο του 2011 κατάφερε να κάνει ατομικό ρεκόρ με 14,72μ., επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη για ελληνίδα αθλήτρια, μετά τις επιδόσεις της Πηγής Δεβετζή και της Βούλας Τσιαμήτα.

Η συγκεκριμένη επίδοση είναι και η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κάτω των 23 ετών μετά το ρεκόρ της Ρωσίδας Άννα Πιάτικ με άλμα στα 14,79 μέτρα.



Η καθιερωμένη φωτογραφία με το ατομική της επίδοση, την οποία πέτυχε στα Χανιά το 2011/ Πηγή: eurokinissi/ICON PRESS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ίδια χρονιά, αν και δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του τριπλούν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ωστόσο υπερασπίστηκε με επιτυχία το χρυσό της μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών στην Οστράβα της Τσεχίας.


Άλμα σε ένα ολυμπιακό μετάλλιο στοχεύει να κάνει η Βούλα Παπαχρήστου στο Ρίο (φωτογραφία αρχείου)/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Ακολούθησε η αποχή της από το άθλημα, εξαιτίας του επίμαχου σχολίου της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που της στοίχισε και την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όμως η Βούλα Παπαχρήστου επέστρεψε φέτος δυναμικά και έχοντας ήδη δύο χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές της, ένα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου κι ένα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ετοιμάζεται για τη σπουδαία μάχη στο σκάμμα του Ρίο, με φόντο ένα ολυμπιακό μετάλλιο.