Πως προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα του Χουλιαράκη

Τη φωτογραφία της γυναίκας που… συνέλαβε ο πατέρας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., απευθυνόμενη σε πολίτες που ενδεχομένως έπεσαν θύματα απάτης με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικών τους προσώπων σε τροχαία δυστυχήματα.



Η Ειρήνη Λατουσάκη του Κωνσταντίνου και της Ευγενίας, γεννηθείσα 8-11-1974 στην Αθήνα, ήταν αυτή που έφθασε έξω από το σπίτι του Μιχάλη Χουλιαράκη, στην οδό Ασπασίας στον Χολαργό, παρουσιαζόμενη ως «αστυνομικός», για να παραλάβει 10.000 ευρώ, με τα οποία θα «λάδωνε» Εισαγγελείς και Ανακριτές, οι οποίοι θα «παρέκαμπταν τον Νόμο» και θα άφηναν ελεύθερη την κόρη του που ήταν δήθεν υπαίτια θανατηφόρου τροχαίου.

Με τη διάταξη της Εισαγγελίας δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία και τα στοιχεία ταυτότητας της συνεργού της, που εμφανιζόταν ως «Τάνια». Πρόκειται για την Stoyanka Kiovrekis του Georgi και της Maria γεννηθείσα 25-8-1965 στη Βουλγαρία, η οποία αναζητείται.

Στις 14:30 το μεσημέρι στις 2 Ιουνίου 2016 μία άγνωστη γυναίκα κάλεσε με απόκρυψη στο σταθερό τηλέφωνο του Μιχάλη Χουλιαράκη, εμφανιζόμενη ως η κόρη του, Λιλή Χουλιαράκη, καθηγήτρια στο LSE και σύζυγος του πρώην υπουργό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, επίσης πανεπιστημιακού Ηλία Μόσιαλου.

Η γυναίκα έκλαιγε προσποιούμενη την κόρη, αναφέροντας ότι προκάλεσε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Πριν προλάβει ο Μιχάλης Χουλιαράκης να μιλήσει με την υποτιθέμενη κόρη του πήρε το ακουστικό άγνωστος άνδρας, ο οποίος συστήθηκε ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τον ενημέρωσε ότι η κόρη του έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα παιδί.

Στη συνέχεια του ζήτησε να δώσει 20.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσει τον Εισαγγελέα για να «φτιάξει τα χαρτιά και να γλιτώσει το δικαστήριο».

Ο Μιχάλης Χουλιαράκης πανικοβλήθηκε, αρχικά πείστηκε από τα λεγόμενά τους και είπε στον «αστυνομικό» ότι στην οικία του έχει μόνο 10.000 ευρώ για να του δώσει.

Ο δήθεν αστυνομικός δέχθηκε να τα παραλάβει και του είπε σε λίγα λεπτά να κατέβει έξω από το σπίτι του όπου όπως τον ενημέρωσε θα τον περιμένει γυναίκα αστυνομικός για να παραλάβει τα χρήματα.

Ο πατέρας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, παρότι αρχικά είχε πειστεί με τις υποδείξεις του άνδρα, στην πορεία και μετά από επικοινωνίες με συγγενικά του πρόσωπα κατάλαβε ότι είχε πέσει θύμα απάτης.

Ενημέρωσε τους γείτονες και τους είπε να τον βοηθήσουν και να πάνε μαζί στο προαύλιο της πολυκατοικίας. Στο πεζοδρόμιο είδε την υποτιθέμενη αστυνομικό να περιμένει και της έκανε νόημα να πλησιάσει.

Αυτή πλησίασε και του ζήτησε να παραδώσει «τα χρήματα που χρωστάει» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Όταν όμως διαπίστωσε την παρουσία και άλλων ενοίκων άρχισε να φωνάζει προσπαθώντας να διαφύγει.

Λίγο αργότερα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης συνέλαβαν την 42χρονη κατηγορουμένη και την οδήγησαν στο Τ.Α. Χολαργού. Στην κατοχή της είχε δύο κινητά τηλέφωνα ενώ σε έρευνα στο σπίτι της στην Αθήνα βρέθηκαν ακόμη τρία κινητά.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η εμπλοκή μιας ακόμη γυναίκας από τη Βουλγαρία με το όνομα «Τάνια», στο σπίτι της οποίας στην Κυψέλη βρέθηκαν πολλές κάρτες sim και τρία κλειδιά πολυτελούς αυτοκινήτου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η σπείρα είχε συμμετοχή σε 13 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων, εκ των οποίων οι 12 κατέληξαν σε απόπειρες καθώς την τελευταία στιγμή τα θύματα κατάλαβαν την απάτη.

Σε μία όμως περίπτωση το θύμα δεν ήταν τυχερό και έχασε 30.000 ευρώ. Στις 10 Μαΐου 2016 με τον ίδιο τρόπο άγνωστοι επικοινώνησαν με έναν 68χρονο που οι δράστες γνώριζαν ότι βρίσκεται στο σπίτι της κόρης του.

Επικοινώνησαν εκεί και κατάφεραν να τον πείσουν πως η κόρη του είχε προκαλέσει τροχαίο με θύμα ένα ανήλικο. Το θύμα δεν είχε μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί της με αποτέλεσμα να πάει σε ραντεβού με τον «αστυνομικό», που κατέληξε σε Λ. Πεντέλης κοντά στην Αττική Οδό. Ο 68χρονος έδωσε 30.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Σε βάρος των δύο γυναικών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από την οποία το συνολικό όφελος και η ζημιά υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ.